Előadás

2024.09.05. 09:00

Párhuzamosok - Hat szereplő szerzőt keres a WSSZ-ben

A nagyszínpadon Moliére-előadás készül, a megújult nézőterű Márkus Emília-teremben Pirandello kerül színre: megtartották a Hat szereplő szerzőt keres olvasópróbáját is a Weöres Sándor Színházban. Bátorságban és nagyvonalúságban ebben az évadban sem lesz hiány: Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című talányos klasszikusát Kondákor A. Panka egyetemi hallgató rendezésében láthatja a közönség.

Ölbei Lívia

Megkezdődött a Pirandello-próbafolyamat

Forrás: Mészáros Zsolt/WSSZ

Az Igazgatót Gyulai-Zékány István, a Színházi dolgozókat Csonka Szilvia, az Apát Domokos Zsolt, az Anyát Bálint Éva, a Lányt Mari Dorottya, a Fiút Sipos László Márk, Madam Pacét Tarjányi Liza e.h. játssza. Az ajánló szerint „Pirandello legnépszerűbb darabja egy válságban rekedt alkotó terméketlen napjától indul el, csak hallucinációi árán szabadulhat. A szerző szereplőinek nem történetet ír, hanem küzdelmet, nem drámai ívet, hanem harcot, amelyet saját konfliktusaikért, viszonyaikért folytatnak. Végül a szerep maga köti gúzsba őket, a szerep, amelyet mindenáron végig kell játszaniuk. A színházi próba és a valóság abszurd helyzetekben folyik össze, melyeket az előadás a nonverbális eszközök és a mozgás formaiságával jelenít meg. Tragikum és komikum, misztikum és realitás fonódik szétszálazhatatlanul össze a Nobel-díjas szerző színházi téziseket megkérdőjelező drámájában”. Az olasz szerző 1867-ben született, 1936-ban halt meg; és még az is lehetséges, hogy hozzánk hasonlóan élte át a világ óriási változását, hiszen az ő életidejében is óriásit fordult a világ. Minden egész eltörött, minden bizonyosság megkérdőjeleződött, relatívvá vált, minden konvenció megmutatta a visszáját, megbillent a valóság. A Hat szereplő szerzőt keres bemutatóját október 18-án tartják a Weöres Sándor Színház Márkus Emília-termében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában