Ünnepséget terveznek

2024.09.12. 07:00

Százharminc éves a kőszegi Jézus Szíve plébániatemplom

Ludwig Schöne bécsi építész tervei alapján 1892 és 1894 között építették – az idén 130 éves a Jézus Szíve plébániatemplom Kőszeg történelmi belvárosában. Az alkalomból ünnepséget terveznek szeptember 25-én.

Tóth Katalin

Kirner Antal Zoltán mögött a felállványozott templom

Fotó: Unger Tamás

1894. szeptember 23-án szentelték fel a templomot és 130 éve született dr. Székely László kőszegi apátplébános – mindkettőt megünneplik szeptember 25-én, szerdán, tudtuk meg Kirner Antal Zoltán kőszegi plébánostól. Ünnepi szentmisével kezdődik a program 18 órakor, majd felidézik Székely László alakját, aki ismert és elismert papja volt a Szombathelyi Egyházmegyének. Utána Sarkadi Márton építész, a Szombathelyi Egyházmegye projektvezetője beszél a templom felújításáról, az elvégzett és jelenleg folyó munkákról. Aznap nyílik a templom előtt a kerítés mögül már most is látható kiállítás, kiemelten a 19. század végén a Monarchiában felvirágzott díszműbádogosság történetéről. A plébános a kőszegi fejlesztésekkel kapcsolatban hozzátette: jó ütemben halad a Szent Imre templom belső felújítása, a korábbi felújított egyházi épületek után várhatóan novemberben azt is birtokba tudják venni, készülnek a megáldására. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában