Képzések

2024.10.09. 13:00

A Covid-időszak gyermekei, látványfőzés és YouTuber-vendég: megnyílt a pályaválasztási és képzési kiállítás a Haladás Sportkomplexumban

Októberben két napra ismét megtelik a Haladás Sportkomplexum, ahol a pályaválasztási és képzési kiállításon több mint 45 kiállító várja szerdán és csütörtökön a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. A látogatók nemcsak a középfokú intézmények kínálatával ismerkedhetnek meg, hanem látványos bemutatók, szórakoztató programok és izgalmas előadások részesei is lehetnek.

Vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

Szinte minden Vas megyei középiskola képviselteti magát az eseményen. Szerdán délelőtt körbejártunk, és láttunk cukrászokat munka közben, sminkes- és kozmetikus-bemutatókat, mikroszkópos környezetvédelmi és vízügyi technikus előadásokat és látványfőzéssel is színesítették a kínálatot. 

Érkezésünkkor épp lecsó készült az egyik ilyen látványstandnál, ahol két nyolcadikos diákkal beszélgettünk, akik - mint elmondták -, már pontosan tudják, merre szeretnének továbbtanulni. Egyikük lakberendezőnek készül a Hefele Menyhért Szakképző Iskolába, míg barátnője kozmetikus szeretne lenni az Oladi Technikumban. Nagyon örültek, hogy a kiállításnak köszönhetően bővebb információkat is kaphatnak mindkét képzésről és iskoláról. 

A Sárvári Tinódi Gimnázium standjánál tizedikes diákok, Kovács Brigitta és Gyűrűs-Nagy Boglárka mutatták be a gimnázium osztályait, képzését és közösségi programjait. Elmondták, hogy az idegen nyelvi képzések iránt évről évre nő az érdeklődés, sőt tavaly túljelentkezés is volt. - A standon mindig két tanár és két diák képviseli az iskolát, így a hatodikos, hetedikes és nyolcadikosoknak is könnyebb feltenni a kérdéseiket, hiszen diákként könnyebben kommunikálunk ezzel a korosztállyal - emelte ki Kovács Brigitta, aki a nyelvi osztály tanulója. 

A pályaválasztási és képzési kiállítást Vámos Zoltán Vas vármegyei főispán nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a kormányhivatal fontos feladata a pályaválasztás előtt álló fiatalok támogatása. Elmondta azt is: a fiatalok figyelmének megragadása és a pályaválasztás támogatása a rendezvény célja, ehhez pedig a kormányhivatalnak szüksége van szövetségesekre, például a középfokú oktatási intézményekre és más képzőhelyekre. Hozzátette, hogy két éve tették meg azt az ígéretet, hogy a rendezvény színvonalát folyamatosan emelni fogják, és idén is sikerült egy innovatív és látványos programot összeállítani.

Vámos Zoltán arról is beszélt, hogy idén külön figyelmet fordítottak a generációk közötti megértésre. Ezt a témát két neves előadó, dr. Guld Ádám egyetemi docens és Trunk Tamás, azaz Dablty  YouTuber is részletesen kifejti előadásában. - Ez azért is fontos téma, mert az idei év az első, ahol a hatodik osztályosok a Covid-időszakban kezdték el a tanulmányaikat. Az onine tanulás nehézségei miatt nekünk empatikusabban és támogatóbban kell fordulnunk feléjük. Abban bízunk, hogy ezek az előadások közelebb visznek minket ahhoz, hogy jobban megértsük egymást - fogalmazott a főispán.

Azt is megtudtuk tőle, hogy tavaly több mint háromezer látogatót vonzott a kiállítás, és az idei előzetes regisztrációk alapján a szervezők bíznak abban, hogy idén is sikerül megdönteni ezt a rekordot. A kiállítás a látványos programok mellett a szórakozást sem nélkülözi: mindkét napon látványfőzéssel várják a látogatókat, délután pedig a New West Company tánccsapata lép színpadra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában