Közösségi élet

3 órája

Civil Központok Országos Hálózatának Találkozója Kőszegen: a legeredményesebb pályázók a vasi szervezetek - fotók

A Civil Központok Országos Hálózatának idei találkozója Kőszegen, az Írottkő Hotelben zajlik október 16. és 18. között. A háromnapos szakmai eseményen minden vármegyei civil központ vezetője és egy-egy munkatársa vesz részt. A találkozón színes programok, szakmai előadások és civil szervezetek együttműködéséről szóló beszámolók is helyet kaptak.

Csabai Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Az országos civil központok kerültek középpontba Kőszegen. A háromnapos szakmai eseményt egy kőszegi hotelben tartják és minden vármegyei civil központ vezetője, illetve egy-egy munkatársa vesz részt rajta. A találkozón színes programok, szakmai előadások és civil szervezetek együttműködéséről szóló beszámolók is helyet kaptak. A szervezők célul tűzték ki a hazai civil szervezetek támogatását és a közösségek közötti hálózatépítés erősítését.

Civil Központok Találkozója Kőszegen
Civil Központok Találkozója Kőszegen
Forrás: Unger Tamás

Civil Központok Találkozója Kőszegen

Az első napon a szakmai workshopok és aktualitások átbeszélése mellett a szabadidős foglalkozások is előtérbe kerültek - az ország civiljei városnéző sétán vettek részt, kulturális produkciókat láthattak, élő-zene és fotósarok is színesítette a rendezvényt.

A második napon Básthy Béla, Kőszeg polgármestere köszöntötte a résztvevőket, és beszédében kiemelte, hogy nagy felelősség Kőszeg polgármesterének lenni, különösen egy olyan városban, amely gazdag történelmi múlttal bír. A város polgársága és civil szervezetei közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a közösségi élet virágzása csakis civilekkel való partnerségben valósulhat meg.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke vette át a szót, aki "Civilség Vas vármegyében" címmel tartott előadást. Kiemelte, hogy a vármegye civil szervezetei országos szinten is a legeredményesebb pályázók között vannak. Azt is megtudtuk, hogy a vármegyében jelenleg 1644 civil egyesület működik, amelyek több mint 700 embert foglalkoztatnak, éves működési költségük pedig közel 13 milliárd forintot tesz ki. 

Tavalyi adatok szerint 369 pályázatból 338 volt sikeres a vasi civileknek, ami 91,6%-os támogatottsági arányt jelent, ez országos szinten is kiemelkedőnek számít - fogalmazott Majthényi.

Azzal zárta előadását, hogy a civil összefogások a természeti katasztrófák idején is kimagasló segítséget nyújtottak, a vasi civilek bizonyították a közösség erejét a Pinka áradásánál és csöngei erdőtűznél is.

Az Állami Számvevőszéktől Klinga László igazgató mutatta be, hogyan ellenőrzik a civil szervezetek működését és gazdálkodását. Elhangzott, hogy 2022 óta külön igazgatóság foglalkozik ezzel, új módszertan alapján, amely már nemcsak a nagyobb szervezeteket vizsgálja, hanem azok társadalmi, gazdasági és politikai hatásait is. Kiemelték, hogy adatvezérelt ellenőrzésre és kockázatértékelésre támaszkodnak, így a civil szervezeteket a kockázatok alapján sorolják be, és azokat ellenőrzik alaposabban, ahol magasabb a kockázat. 

Tóth Józseftől, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. igazgatójától fontos tanácsokat is kaptak a résztvevők arról, hogyan pályázhatnak sikeresen, beleértve a megfelelő dokumentáció és a formai követelmények fontosságát. A nap továbi részében többek között dr. Tóth László, a Fővárosi Törvényszék bírósági titkára a civil nyilvántartás aktuális helyzetéről beszélt, míg Berky Csaba, az Up Academy szakértője a mesterséges intelligencia és civil szervezetek kapcsolatáról tartott érdekes előadást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában