Csaknem háromszáz bajbajutottat mentettek ki a vízimentők a nyári szezonban

A vízimentők hajóit 341 alkalommal riasztották a nyári szezonban, amelyek során összesen 290 bajbajutottat mentettek ki a mély vízből - közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) pénteken az MTI-vel.

Vaol.hu

Összefoglalójukból kiderül, hogy az idei nyár során 54 helyszínen láttak el vízimentő szolgálatot, összesen 370 munkatársuk vett részt a szezon strandi feladatainak ellátásában, 6576 szolgálati napot dolgoztak napi 10-12 órában és 3497 embert láttak el könnyű sérüléssel. Kollégáik 50 esetben eszközmentést is végeztek, egyebek mellett felborult, elsüllyedt vitorlásokat emeltek ki vagy műszaki hibás járműveket vontattak a kikötőbe - ismertették. 

Tájékoztatásuk szerint az emelt szintű mentőegységeknek 114 esetben kellett beavatkozniuk, a sürgősségi mentőhajók 48, a mentőtiszti autók 47, az esetkocsik pedig 19 esetben nyújtottak emelt szintű ellátást bajbajutottaknak.

 Kiemelték, hogy például a Balaton-átúszást, a Balaton-átevezést, a Kékszalag vitorlásversenyt és a Kispingvin Sportegyesület gyermek vízilabdázóinak hosszában történő Balaton-átúszását is biztosították. Prevenciós programjuk keretében két újabb balatoni strandon helyeztek ki mentőmellényállványt, 23 helyszínen tartottak balesetmegelőzési bemutatót és újraélesztés-oktatást, valamint 85 mentőövtáblát helyeztek ki a strandolók biztonsága érdekében, ezenkívül kilenc vízimentő tanfolyamot is tartottak, amelyeknek köszönhetően 111 új vízimentő lépett szolgálatba. 

Közülük többen az államilag elismert képesítő bizonyítványt is megszerezték - fűzték hozzá. Közleményükben jelezték, hogy az őszi-téli időszakban már a jövő nyárra készülnek, ami a felszerelésük karbantartását, pótlását, fejlesztését, valamint kollégáik képzését jelenti. Célként fogalmazták meg, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában