Kiállítás

3 órája

Jánosháza élő történelme megmutatta magát – Értékkirakat a megyeszékhelyen

Október 11-én délután Jánosháza városának múltja és jelene elevenedett meg Szombathelyen, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Vármegyei Igazgatóságának szabadtéri vitrinkiállításán. Az esemény a „Értékkirakat” sorozat része, amely minden hónapban más-más vasi településnek nyújt lehetőséget arra, hogy bemutassa közösségi értékeit, hagyományait és kulturális örökségét.

Csabai Bernadett

A megnyitó ünnepségen Melega Miklós, a Vas Vármegyei Levéltár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas vármegyei igazgatója szólt néhány szót a programról, amely a megyében már hagyománnyá vált. Kiss András, Jánosháza polgármestere pedig bemutatta a települését, kiemelve annak múltját és fejlődését. 

Tullerné Szalai Ildikó közművelődési szakember, a Batthyány Lajos ÁMK Művelődési Ház és Könyvtár képviseletében, részletesen mesélt a város kulturális és közösségi életének fontosságáról, kiemelve a helyi civil szervezetek és egyesületek szerepét. A vitrinek a szombathelyi Belsikátorban, a Levéltár falán kaptak helyet, a helyi lakosok és látogatók egy hónapon keresztül felfedezhetik Jánosháza gazdag örökségét.

Jánosháza történelmi kincsei

Mint elhangzott, Jánosháza történelme messze nyúlik vissza. A település első ismert adatát 1510-ből találjuk, amikor Ulászló király engedélyt adott Erdődy Péternek, hogy házát fallal és árokkal vegye körül. Az évszázadok során a város rengeteg változáson ment keresztül, hiszen a 16. században reneszánsz stílusban építették át, majd 1558-ban a Choron család birtokába került. 

 

A város történetének egyik jelentős emléke az Erdődy-Choron-kastély, amelyet többször is átépítettek a történelem folyamán. Az 1930-as években Erdődy Antal a kastélyt újabb szinttel bővítette, vadászkastélyként hasznosította, később azonban államosították, és többféle intézménynek adott helyet.

Az építészeti örökség mellett a település szakrális helyszínei is jelentősek. A Vendel-kápolna, amely 1781-ben épült, szintén a jánosháziak büszkesége. A kápolna névadója Szent Vendel, akinek ünnepe a település búcsúnapjához kapcsolódik, amelyet október 20-a környékén tartanak meg.

A közösségek ereje

Tullerné Szalai Ildikó arról is beszélt: Jánosháza mindig is erős civil közösségi élettel rendelkezett. Az első egyesület, az Izraelita Nőegylet 1854-ben alakult, melyet számos más társaság követett az évek során, mint például a Jánosházi Zeneegylet, a Polgári Olvasókör, az Iparoskör, vagy épp az 1877-ben alapított Önkéntes Tűzoltó Egyesület. E szervezetek nemcsak a kultúra, de a társadalmi összetartozás fontos pillérei is voltak, és sokuk a mai napig működik, segítve a közösségi életet.

A mai napig aktív közösségi csoportok között találjuk a Jánosházi Horgász Egyesületet, a Nyugdíjas Egyesületet, a Jánosházi Szív Egyesületet, az Animató Énekegyüttest, valamint a helyi amatőr színjátszó kör tevékenységét, akik a kiállítás megnyitóján bemutatták Ludas Matyi című előadásuk egy részletét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában