Tűzvész után

3 órája

Kenyeri-csöngei erdőtűz: köszönetet mondtak a tűzzel küzdő több száz tűzoltónak - fotók

A Vas Vármegyei Kormányhivatal köszönetnyilvánító ünnepségre várta szombaton délelőtt mindazon szervezetek képviselőit és önkénteseket, akik részt vettek a szeptemberi, Csönge és Kenyeri térségében tomboló erdőtűz megfékezésében.

Polgár Patrícia

Forrás: Unger Tamás

A tűzvészre emlékező, a segítőknek köszönetet mondó ünnepséget a kenyeri művelődési ház udvarán több száz tűzoltó részvételével tartották meg. A megjelenteket elsőként Ágh Péter államtitkár, Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselője köszöntötte. - Van egy mondás, miszerint bajban ismerszik meg a barát. Szeptember elején az itt élők megtapasztalhatták, hogy nagyon sok barátjuk van nemcsak a térségben, de szerte a Dunántúlon – kezdte beszédét, majd hozzátette: ez lesz az az esemény, amiről mindazok, akik átélték, mesélni fognak a gyerekeiknek, unokáiknak. - A katasztrófa idején csoda született: az összefogás csodája – mondta.

Kenyeri-csöngei erdőtűz: köszönetet mondtak a tűzzel küzdő több száz tűzoltónak
Kenyeri-csöngei erdőtűz: köszönetet mondtak a tűzzel küzdő több száz tűzoltónak
Forrás: Unger Tamás

Kenyeri-csöngei erdőtűz: köszönetet mondtak a tűzzel küzdő több száz tűzoltónak

- A munka el lett végezve, ma a köszönet hangjaié a szó – nyitott Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területvédelmi Bizottság elnöke. - Az a bátorság, az a példamutatás, az az elszántság, az a felkészültség, amit Önök akkor mutattak, kötelez minket arra, hogy mi példamutató módon mondjuk köszönetet Önöknek. Reméljük, ha hónapok, vagy akár évek múlva rápillantanak ezekre az emléklapokra, akkor ugyanazt a büszkeséget fogják érezni, mint amennyire mi büszkék vagyunk Önökre – szólt, majd Hollán Ernő altábornagy képmásával díszített elnöki emlékérmet adományozott Csönge és Kenyeri települések lakóinak; Horváth Melindának, a Celldömölki Járási Hivatal hivatalvezetőjének, a helyi védelmi bizottság elnökének; Lakatár Gábor Márton tűzoltó ezredesnek, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének; valamint Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornoknak, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának. Elismerő oklevelet vehetett át Vörös Andrea, Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője.

Ezek után a mentésben részt vevő 135 szervezet képviselőit szólították a színpadhoz, áldozatos munkájukat elismeréssel jutalmazták. Nemcsak hivatásos, de önkormányzati és önkéntes tűzoltók (Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom vármegyékből) vettek részt a tűzvész felszámolásában, segédkeztek polgárőr egyesületek, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Celldömölki Rendőrkapitánysága, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezete, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a Szombathelyi Erdészeti Zrt., a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete, valamint a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport.

Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok beszédében „Az ezres vasi tűzként” utalt a szeptemberi tűzvészre, egyrészt, mert ennyi hektárnyi terület lett a lángok martalékává, másrészt, mert ennyi főt számláló közösség dolgozott erőn felül a tűz megfékezésén. Utalt rá: ez a káresemény jól látszott már a kezdetekkor, hogy más lesz, mint amihez hozzászoktak. A hatalmas szárazság és a szél nem könnyítette meg a munkájukat, majd rávilágított: a globális felmelegedés miatt fel kell készülnünk, hogy egyre gyakrabban találkozhatunk hasonló mértékű katasztrófával. Végül köszönetet mondott valamennyi közreműködőnek a mentésben való részvételéért.

Az oltásban résztvevők számára Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója adta át a létesítmény felajánlását: valamennyi, az oltásban részt vevő szervezet fürdőbelépőket kapott. Végül Dr. Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere díszoklevél átadásával mondott köszönetet a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományának az oltásban végzett munkájukért.

Az ünnepség egy közös ebéddel zárult, amelyre a Vas Vármegyei Kormányhivatal látta vendégül a meghívottakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában