Emlékezés a hősökre

2 órája

Új kopjafa kapott helyet Vasasszonyfán

Ezentúl méltó módon emlékezhetnek az aradi vértanúkra a vasasszonyfaiak. Kopjafa kapott helyet a megújult Avar Emlék- és Pihenőhelyen.

Vaol.hu

Katavics András, a település leköszönő polgármestere elmondta, a kisebb települések életének egyre ritkábban része a nemzeti ünnepekről való közösségi megemlékezés. Vasasszonyfa jelenlegi önkormányzata szívügyének tekintette a nemzeti érzelmek erősítését. Az 1956-os, 48-as hősökre a templomtéren álló Hősi Emlékműnél emlékezhetnek a lakosok méltó módon, és most ezt szolgálja az újonnan állított kopjafa is, ahol az aradi vértanúkért gyújthatnak gyertyát a községbeliek. 

Új kopjafa Vasasszonyfán
Új kopjafa Vasasszonyfán

A polgármester emlékeztetett: az Avar Emlék - és Pihenőhelyet 2007-ben emelte az akkori önkormányzat, utóbbi években azonban nagyon leromlott az állapota. Mostanra megújult és időtállóbb technológiával készült el a lábazat, a fából készült teljes szerkezetet (kivéve a központi oszlop) kicserélték. A kerekded fogadótérbe vízzsákok kerültek beépítésre, a csapadékvíz elvezetése céljából. Megújult az emlékhelyet kívülről szegélyező domb is, felületén ökológiai szemlélettel telepített növénybeültetés látható.

 

Tölgyből készült kopjafa

 

A kopjafa tölgy faanyagát a Szombathelyi Erdészeti Zrt. ajánlotta fel, a kopjafa tervei és a faanyag megmunkálása Balogh Zoltán Sándor és Kovács Gábor mesterek munkáját dicséri. 

Az emlékezés koszorúját Katavics András polgármester és Számedli Cecília Éva jegyző helyezte el. Az emlékhelyeket Budai Zoltán plébános atya szentelte fel és áldotta meg. A meghívott vendégek között köszönthették dr. Kiss Gábor régészt, aki a Savaria Múzeumtól az avar leletmentő feltárást vezette 1984 és 1990 között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában