Felújítás

4 órája

Megújult a Szent András-templom kívül-belül, hálaadó szentmisére hívnak

Az örömteli hírről videóbejegyzésben számolt be Ágh Péter államtitkár a közösségi oldalán. Balasi István esperes-plébánostól azt is megtudtuk, mintegy 35-40 millió forintból kívül-belül megújult a Szent András-templom Nagysimonyiban.

Vaol.hu

- Nagysimonyi katolikus közössége, az alapítvány, a plébános úr, az egyházmegye és a központi források mind mind szerepet játszottak abban, hogy a katolikus templom megszépülhetett. Korábban az evangélikus templom is meg tudott újulni. Mindezzel Nagysimonyi olyan épületei születhettek újjá, amelyek évszázadokon keresztül mutatták az itt élők hitét és összetartozását - nyilatkozta lapunknak annak kapcsán Ágh Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, hogy megújult a Szent András-templom.

megújult a Szent András-templom
Megújult a Szent András-templom: Balasi István esperes-plébános és Ágh Péter államtitkár az egyházi épület előtt, aminek homlokzatát is felújították 
Fotó: VN/Facebook

Kívül-belül megújult a Szent András-templom

- A nagysimonyi hívek nevében nagyon sok szeretettel és köszönettel tartozunk azért, mert ilyen szépen belül, és most kívül is megújulhatott a Szent András-templom - mondta a közzétett videóbejegyzésben Lábas Sándorné, a Patrona Regni-Hungariae Alapítvány kuratóriumi tagja. 

A templom rekonstrukcióját több, mint 10 évvel ezelőtt kezdték el - tudtuk meg Balasi István esperes-plébánostól, aki szólt arról is: mintegy 35-40 millió forintot fordítottak a fejlesztésekre. Restaurálták a főoltárt, annak festményét, cserélték a padlózatot és a padokat is. Ennek során találták meg a kriptabejáratot.

 Lapunk is beszámolt arról 2020 nyarán, hogy a Savaria Múzeum engedélyével helyi önkéntesek ástak másfél méter mélyen a templomhajó alá, ott, ahol az emlékek és a kriptaboltozatot szegélyező téglák alapján a temetkezési helyet sejteni lehetett. Az 1700-as évekből származó két kriptát feltárás után visszazárták. 

Balasi István esperes-plébános szólt arról is, új hangosítás is került a templomba, ahol november 9-én szombaton 16 órakor tartanak hálaadó szentmisét azért, hogy az épület kívül-belül megújulhatott. A szentmisét Fazakas Zoltán Márton csornai apát celebrálja. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában