Párizsi vagy téliszalámi

2 órája

Nyugdíj: elég-e a 3.2 százalékos emelés januártól?

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy januárban 3.2 százalékos nyugdíjemelés várható; nem tűnik soknak – egyebek közt a nyugdíj is téma volt a hirado.hu interjújában, ahol két szakértővel, Szalai Piroskával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársával és Hidasi Lászlóval, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság egykori főosztályvezetőjével beszélgettek.

Vaol.hu

A hirado.hu-nak adott válaszában Szalay Piroska az emelés mértékével kapcsolatosan elmondta, hogy azért ennyi, „mert az infláció se lesz túl sok. A szabályozás több mint egy évtizede már arról szól, hogy a nyugdíjakat az inflációval egyezően kell emelni.

Nyugdíj
A nyugdíj emelése várhatóan 3.2 százalék lesz januártól
Fotó: MW-archív

Lapunk is megkérdezett két nyugdíjast, mi a vélemény erről, hogy élik meg, hogyan érinti a költségvetésüket: elég-e a 3.2 százalékos emelés januártól?

Dröszler Tamás (72) elmondta:

 - Kicsit csalódott vagyok, mert többre számítottam – és úgy vélem, ezzel nem vagyok egyedül -, úgy 5-6 százalékot vártam volna. A feleségem vásárol nálunk, tőle tudom, hogy lényegesen drágább a boltokban a zöldség, a gyümölcs, a vaj, a joghurt és sok egyéb – sorolta. Hozzátette: - Gondolom, hogy a kormány a lehetőségeihez képest segíteni fog a nyugdíjasokon. Ebben bízunk. A háború is befolyásolja, hogy minden ennyire drága, arról pedig nem a kormány tehet. 

 

Berta Gyula (70) kérdésünkre válaszolva kifejtette:

- A nyugdíj emelése attól függ, mennyi az infláció. Varga Mihály pénzügyminiszter már egy hónappal ezelőtt bejelentette, hogy a nyugdíj emelésének mértéke 3.2 százalék lesz. Ha ekkorát emelnek, ezt is meg kell köszönni. Az összeg attól függ, kinek mennyi a nyugdíja, ki milyen életszínvonalon él. Van, aki párizsit eszik, van, aki téli szalámit. 

Nyugdíj - kinek mennyi?

- Tudom, hogy a legtöbb ember azt, mondja, hogy a 3.2 százalék kevés, de ha ennyi van, ezt kell beosztani - folytatta Berta Gyula. - A 13. havi nyugdíj majd kiegészíti, én mindent köszönettel veszek. Háború is van, ki tudja, jövőre mire lesz elég az a 3.2 százalék – vetette fel végül. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában