Egészségtipp

2 órája

Sárkány és bárány a szombathelyi uszoda előtt - Miért járnak ide sokan palackkal?

A vízköpő szoborkompozíció tizenhat éve díszíti a Szombathelyi Fedett Uszoda előtti teret. A bárány vizet köp a sárkány szájába. De miért? És miért járnak ide palackkal az emberek?

Gombos Kálmán

Fotó: Unger Tamás

A bronz bárányból és víznyelő szörnyalakból (Sárkány) álló vízköpő tulajdonképpen egy szoborkompozíció. Ideológiája szerint a gyógyvíz megszelídíti a sárkányt – tehát ezt szimbolizálják a figurák. Amit nem mindenki tud: ivókúrára is alkalmas gyógyvíz folyik ki a szoborból.

Sárkány és a Bárány
Sárkány és bárány szoborkompozíció a szombathelyi uszoda előtt, sokan járnak ide palackkal
Fotó: Unger Tamás

Sárkány és Bárány története

Tizenhat évvel ezelőtt, 2008 novemberében adták át a különleges alkotást. Az önkormányzati előkészítés alapján már adott volt a tervező, a szobrot elkészítő városi alapítvány, és Veres Gábor szobrászművész személye, akik már korábban is konstruktív munkakapcsolatban dolgoztak együtt - tudtuk meg Vasivíz Zrt. kérdéseinkre küldött tájékoztatásából. A Fedett Uszoda elé került a gyógyvizes vízköpő szobor, azaz „víz a vízhez”. Célja, hogy – folytatva több évtizede már létező városi hagyományt – a lakosság ilyen formában újra hozzájusson gyógyvízhez. A Fedett Uszoda és Termálfürdő területén és mellette található gyógyvízkutakból vezették a szoborhoz a vizet.

Szabadon tölthetünk? Mennyit?

Gyakran lehet látni ott embereket, akik palackokat, ballonokat töltenek belőle vízzel. Azt is kifejtették: a gyógyvíz összetétele a szobor melletti táblán is olvasható. 

A víz elsősorban savtúltengéssel járó gyomor- és bél rendellenességek, esetleg az epehólyag és epeutak rendellenességei esetén lehetnek kedvező hatásúak. Javasolt mennyisége naponta két-három alkalommal két decinyi, a természetes biológiai vízpótláson túl. A gyógyvíz kedvező hatással van az emésztőrendszeri betegségekre. Kémiai összetétele miatt azonban nem javasolt magas vérnyomás esetén!

- írták. Fontos tudni, hogy nincs mennyiségi korlátozás, azaz, mindenki szabadon tölthet – de az említett javasolt mennyiséget nem ajánlott túllépni! Ez gyógyvíz, ami közkincs, így a Vasivíz nem tervezi fizetőssé tenni a jövőben sem.

Sárkány és a Bárány
Közkincs a víz: mennyiségi korlátozás nincs, de érdemes tudni, az ajánlott mennyiséget jobb nem túllépni 
Fotó: Unger Tamás

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában