Természetvédelem

2 órája

Vadlovak érkeztek Hortobágyról az Őrségbe

Néhány nappal ezelőtt három Przewalski-ló költözött a Pentezugi Vadlórezervátumból a Kondorfa Hegy-völgy Vadon Területre. A vadlovak áttelepítésének célja, hogy az Őrségi Nemzeti Parkban található, az európai bölénycsorda, illetve két vadló otthonául szolgáló kutatási területen az eddiginél nagyobb létszámú ménes alakuljon ki és ezáltal az ott legelésző állatok komplexebb módon, a természeteshez hasonlatosabban kezeljék a területet.

Vaol.hu

Az egy éves előkészítést követően, melynek során a fajjal kapcsolatos természetvédelmi munka nemzetközi koordinálását végző Prágai Állatkerttel is egyeztetni kellett, a két nemzeti park igazgatóság szakemberei és Állatkertünk állatorvosai keresték fel a Hortobágyi Nemzeti Park vadlórezervátumát, ahol a 280 egyedből álló ménes él félvad körülmények között. A kiszemelt állatok befogása kábítólövedékek használatával történt. A vadlovak a megszokottnál aktívabban viselkedtek ezen a napon, csak ritkán engedtél lőtávon belül a befogó csapatot, ami igencsak megnehezítette a szakemberek munkáját. Először egy idősebb mént, Timont (8 éves agglegény) sikerült szállításra alkalmassá tenni, majd Báró és Bravo (3 évesek) befogására került sor. Az állatok bő hét órás utat követően, éjszaka érkeztek meg az Őrségi Nemzeti Parkba. Egyből otthonosan érezték magukat, másnap már együtt vándoroltak új otthonukban az évek óta itt élő két idős példánnyal - írja a zoobudapest.hu.

vadlovak
A vadlovak a megszokottnál aktívabban viselkedtek ezen a napon
Forrás: zoobudapest.com

A tervek szerint még további öt vadló érkezik a Kondorfa Hegy-völgy Vadon Területre, ahol arra a kérdésre keresik a választ a szakemberek, hogy milyen is lehetett az Őrség élőhelyeinek szerkezete és összetétele abban az időben, amikor nem az ember, hanem elsősorban a nagy növényevők, a bölények és a vadlovak alakították a táj képét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában