Fiatalok a közéletben

2 órája

Varga Márk mindössze 20 évesen került be a jánosházi testületbe

Minek indult, mit akar itt? Mit tudhat ő az életről ilyen fiatalon? - hangzott el sokaktól, amikor a jánosházi Varga Márk bejelentkezett idén egy képviselői helyért. Aztán júniusban jött a nagy meglepetés: a 20 éves fiatalt megválasztották és letette képviselői esküjét az alakuló ülésen.

Csabai Bernadett

Az influencerek és a tiktokkerek világában nehezen találni olyan fiatalokat, akik érdeklődnek a közélet vagy a politikai pálya iránt. Varga Márk gyakorlatilag kuriózumnak számít: már kisiskolás korától követi a politikát, 18 évesen dolgozott az Országgyűlésben, és mindössze 20 éves volt, amikor júniusban beszavazták a jánosházi képviselő-testületbe. Az első testületi ülése előtt beszélgettünk vele.

Varga Márk
Varga Márkot mindössze 20 évesen választották meg
Fotó: Szendi Péter

Varga Márk mindössze húszéves volt, amikor elnyerte a választók bizalmát

Márk elmondta, sokan ismerik a városban: családja generációk óta Jánosházán él, édesapja szobafestőként dolgozott, a legtöbben „Varga Géza fiaként” emlegették képviselői mandátuma előtt. A fiatal politikus már 14 évesen követte a közéleti híreket, politikusok munkásságát, érdeklődési köre meglehetősen eltért kortársaiétól. - Én szállítottam a híreket az osztálynak. Azt vettem észre, mindig érdeklődnek, lehetett velük beszélgetni közéletről, egy idő után már meg is kérdeztek, miket olvastam mostanában – mesélte.

A politikai érdeklődése középiskolában is megmaradt: még a szombathelyi Savaria Technikumba járt, miközben számos kampányból kivette a részét, egy lakossági fórumon találkozott Bana Tibor képviselővel. Olyan jól sikerült a találkozás, hogy Bana felkérte, segédkezzen kampánytevékenységében. 2021-től – azaz mindössze 18 évesen – kezdte munkáját az Országgyűlésben képviselői munkatársként, majd kampányfőnök-helyettesként. 

Ezzel az előélettel döntött úgy idén: indul képviselőjelöltként Jánosházán. Mint elmondta: mindig az emberek segítése motiválta, ez hajtja előre az életben. Szeretné ha a megosztottság helyett egy közösen gondolkodás és közös tenni akarás indulna el a városban. A családja és barátnője végig támogatták az ötletét, segítettek neki a kampány során. Márk korából kifolyólag is jól ismeri a közösségi média sajátosságait, kampányában is nagyban támaszkodott ezekre a felületekre. Videókat készített, folyamatosan kommunikált a város lakóival és tette ezt nem csak online, hanem személyesen is. Járta a várost, beszélgetett az emberekkel, és az igényeik alapján állította össze a programját – tudtuk meg tőle.

Szívügyének tartja a város játszótereinek körbekerítését és rendbetételét, hogy a kicsik méltó körülmények között szórakozhassanak Jánosházán – ha nem jutna rá a költségvetésből, Márk már most felajánlotta képviselői tiszteletdíjának felét erre a célra. Kamerákat is elhelyezne itt, ezen kívül bentlakásos idősotthon, nyugdíjas klub létrehozása is szerepel a programjában. Természetesen saját korosztályát is képviselné.

- Sokan elhagyják Jánosházát, nem itt képzelik el a jövőt, én viszont ezért fogok dolgozni, hogy megérje itt maradni a városban és itt családot alapítani – fogalmazott a fiatal politikus. Programjában szerepel emiatt a focipálya melletti közösségi tér hasznosítása, nyáron kertmozit, télen közös beltéri filmvetítést szervezne, a családoknak kvízesteket hirdetne meg.

Tervei között szerepel, hogy felvételezik közgazdaságtan vagy politológia szakra és felsőfokú végzettséget szerez. - A politika lesz az én pályám, ezt szeretném csinálni – mondta lelkesen. Jelenleg minőségbiztosítási technikusként dolgozik főállásban egy karakói cégnél, emellett végzi képviselői feladatait. És ugyan Márk szerényen elhallgatta, de mint megtudtuk: a Battyhány Lajos Művelődési Központ munkatársai elmondták, hogy Márk már június óta aktívan részt vesz a helyi rendezvények szervezésében, folyamatosan bejár és érdeklődik, miben tud segíteni – legutóbb az idősek napja ünnepségre készített névre szóló meghívókat segített kiosztani a művelődési ház munkatársainak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában