Katasztrófavédelmi gyakorlat

2 órája

Viharos időjárásban szupercella pusztított, elzárták a vasi települést - Gyakorlat Bajánsenyén

Napok óta tartó esőzés, viharos időjárás miatt megemelkedett a Rába és mellékvízfolyásainak szintje, az esőzést szupercella is kísérte. Bajánsenyén a megrongálódott épületekből ki kellett költöztetni a lakókat, számukra ideiglenes befogadóhelyet alakítottak ki a kultúrházban. A határátkelő épületénél is akadt feladat - mindez gyakorlat volt az önkéntes mentőszervezetek és a katasztrófavédők számára szombaton.

Vaol.hu

A vizek kártételei elleni védekezésre, valamint a viharos időjárás következményei elhárítására való felkészülés jegyében az önkéntes mentőszervezetek részére nemzeti újraminősítő gyakorlatot, ezzel egyidőben pedig az Interreg CENTRAL EUROPE LOCALIENCE projekt keretében kitűzött Pilot feladatok megvalósítása érdekében terepgyakorlatot tartott a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton Bajánsenyén - erről a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján számoltak be.

viharos időjárás
Az újraminősítő gyakorlaton: a napok óta tartó eső, viharos időjárás miatt elzárták Bajánsenyét, csak az ellenőrző-áteresztő ponton lehetett áthaladni 
Fotó: Unger Tamás

Gyakorlat: napok óta tartó eső, viharos időjárás miatt elzárták a falut

"Az Őrség szívében elterülő településre beérve katonák fogadták a gyakorlat megnyitójára igyekvőket, ugyanis a településre csak egy ellenőrző-áteresztő ponton áthaladva lehetett belépni. Mindez ugyancsak a gyakorlat része volt, ami egy feltételezett káreseményre – a napok óta tartó esőre és az azt követő viharos időjárásra – épült" - olvasható a katasztrófavédelem beszámolójában. 

A hirtelen lehullott, nagy mennyiségű eső következtében jelentősen megemelkedett a Rába-folyó és mellékvízfolyásainak szintje. Az esőzést egy szupercella kísérte, amelynek következtében a kistérségi infrastruktúrákban jelentős károk keletkeztek. Az elsődlegesen beavatkozó erők leterheltsége miatt a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elrendelte több Vas vármegyei járási és települési önkéntes mentőszervezet aktiválását. A Vas vármegyei erők megerősítésére a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság pedig további két zalai önkéntes mentőszervezetet mozgósított.

 

Több, mint háromszázan vettek részt a gyakorlaton

A gyakorlat összetettségét képezte, hogy amellett, hogy öt járási és hat települési mentőszervezet dolgozott, hogy megszerezze öt évre szóló újabb nemzeti minősítését, ez egy terepgyakorlat is volt egyben. Azt az Interreg CENTRAL EUROPE LOCALIENCE projekt keretében kitűzött Pilot feladatok megvalósítása érdekében szervezték a határokon átnyúló katasztrófavédelmi, lakosságvédelmi, tűzvédelmi, ipari baleset megelőzési tevékenység fejlesztése érdekében. 

A bajánsenyei sportpályán több mint 300-an sorakoztak fel. A gyakorlatban résztvevő végrehajtó és koordináló állományt, valamint a meghívott vendégeket elsőként Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. 

A gyakorlat résztvevőihez szólt továbbá dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese is. A gyakorlat végrehajtását fontos mozzanatnak nevezte meg, amelyet a globális fenyegetettségek, a regionális kihívások és a helyi kockázatok is mind életre hívnak. Beszédében visszatekintett az elmúlt időszak azon rendkívüli eseményeire, ahol helyt kellett állni. 

Ezek felszámolásához a hivatásos erők professzionizmusa és a megfelelő technikai feltétel, valamint a társszervekkel való együttműködés mellett a területi, a járási és a települési mentőszervezetek önmentő képességére is szükség van. 

 

Extrém időjárási katalógust dolgoz ki a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Beszéde végén dr. Bognár Balázs hangsúlyozta, hogy a gyakorlat az Interreg CENTRAL EUROPE LOCALIENCE projekt keretében valósul meg, amelyben az igazgatóság vállalása volt egy extrém időjárási katalógus kidolgozása.  A bajánsenyei gyakorlat során ezen elemek tesztelésére is sor került.  

Kárfelszámolás és logisztikai feladatok  

A megnyitót követően megkezdődhetett a helyszíneken a munka. A kárfelszámolásban résztvevőknek a település több pontján kellett különböző vízkár- és viharkár elhárítási, lakosságvédelmi és logisztikai feladatokat ellátni: 

  • a szupercella következtében megsérült határátkelő épületének megtámasztása, a megrongált tető lefóliázása, 
  • eltűnt személyek keresése és bajbajutottak kötéltechnikával való mentése. 
  • Egy másik kárhelyszínen a Kerka-patak és a K-2 csatorna miatt 400 méter hosszan kellett védekezni: itt másodlagos védmű (nyúlgát, jászolgát) kiépítése, továbbá csurgalékvíz szivattyúkkal való eltávolítása és a terület megvilágításának kiépítése volt a feladat. 
  • A falu másik határában a fásult növényzet eltávolítását és a suvadott partfal helyreállítását is el kellett végezni. 
  • Az esőzés és az áradás miatt a megrongálódott ingatlanokból ideiglenesen ki kellett telepíteni embereket, számukra a kultúrház befogadóhelyként üzemelt. 
  • A villámlások következtében kisebb tűz keletkezett a kultúrház udvarában, amelyet porral oltó tűzoltó készülékekkel a honvédség állománya fékezett meg. 
  • Az önkormányzat traktorát baleset érte, öles ágak zuhantak a munkagépre, amelynek következtében az mozgásképtelenné vált. A károkat az osztrák és a szlovén mentőerők közös együttműködésben számolták fel.
20241026_ujraminosito_ut (52)
Nemzeti újraminősítő gyakorlatra, valamint az Interreg CENTRAL EUROPE LOCALIENCE projekt keretében kitűzött Pilot feladatok megvalósítása érdekében terepgyakorlat
Fotó: Unger Tamás

Regionális szintű mozgósítás a gyakorlaton

A gyakorlat mozzanatait személyesen megtekintette V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője. 

A feladatok szakszerű végrehajtását két minősítő bizottság követte nyomon. A bizottságok a látottakat megfeleltre értékelték, ennek értelmében a Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Bakony Mentőcsoport, a Körmendi Járási Rábavölgye Mentőcsoport, a Szentgotthárdi Járási Hármashatár Mentőcsoport, a Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoport, a Lenti Járási Kerka Mentőcsoport, a Körmendi, Szentgotthárdi, Vasvári, Őriszentpéteri, Egyházasrádóci és a SAVARIA Települési Önkéntes Mentőcsoport további öt évre szerezte meg nemzeti minősítését. A kárfelszámolást a gyakorlat során az Őrség-Goričko-Raab Mentőcsoport, a MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, valamint az Osztrák-Szlovén Mentőerők segítették. 

A lakosság biztonsága mindenekelőtt

A minősítő oklevelek átnyújtását követően a mentőszervezetekhez szólt Vámos Zoltán főispán, a Területi Védelmi Bizottság elnöke. Gratulált a minősítést szerzett mentőszervezeteknek, megköszönte a helytállást valamennyi szervezetnek, amelyekre ha a szükség úgy hozza, legyen szó akár árvízről, akár tűzesetről, mindig számítani lehet. Kiemelte, hogy a valódi minősítést a valós helyzetekben való helyállás adja, és ebben - mint mondta - mindannyiuknak van már tapasztalata, és mindannyian bizonyították már felkészültségüket, elhivatottságukat. Zárszóként úgy fogalmazott: 

Ha gyorsan akarsz haladni, akkor járj egyedül, ha messzire akarsz jutni, akkor találj egy közösséget

 - számolt be a katasztrófavédelem.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában