Rengeteg izgalom

2024.06.23. 12:11

Ilyen volt a Múzeumok éjszakája Vas vármegyében - sok-sok fotóval

Szent Iván mágikus éjjeléhez ma már hozzátartozik a legújabb „népszokás”: a Múzeumok éjszakája – amely Vasban is megszámlálhatatlanul sok izgalmas programot kínált a hétvégén.

Vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

Szombaton este 8 óra tájban például két rabszállító autó tűnt föl a Szombathelyi Képtárnál. Az utasokat szigorú regisztrációs ellenőrzés után vette fel. Irány a Külső-Söptei út! A Múzeumok éjszakája alkalmából szervezett börtönprogramon kétszázan vettek részt. A rabszállítóban negyvenen férnek el,  bár ezúttal az őrök helyét is a Múzeumok éjszakáján részt vevők foglalhatták el. És nem mindenki rabszállítóval érkezett, voltak, akik saját járművel mentek ki a Külső-Söptei útra. Ahol aztán láthattak régi rabszállító járműveket, kiállítást a fogvatartotti zárkákban talált tiltott tárgyakból, bemutatót tartott a műveleti osztály, bemutatkoztak a szolgálati kutyák, volt börtönkvíz, sőt: azt is megtudhatták a látogatók, hogy milyen a zárka – belülről.  

Mindeközben a képtárban izgalmas tárlatvezetésben volt részünk a textiltriennálén, a földszinten lehetett nemezelni, a Westwerk Talajközelben kiállításán ellenőriztük az idő múlását (hogy mit tett mondjuk az eső a kiállított művekkel).

Az Irokéz Galériát fiatalok vették birtokba, a Schrammel-gyűjteményben művészet és tudomány kapcsolatát firtatták. A Smidt Múzeumban szabadulószobává változott a villamos, az Iseumban római katonák titkait kutattuk, a Savaria Múzeum parkja múlt századfordulós arcot öltött (a mai kerékpárok elődei grasszáltak). És még mennyi mindent találtak a látogatók!

De nemcsak Szombathelyen, hanem Celldömölkön (a Kemenes Vulkánparkban), Körmenden, Kőszegen és Szentgotthárdon is.

Sárváron a Szent Iván-éji programok mellett két unikális tárlatvezetésen is részt vehettek az érdeklődők a Múzeumok Éjszakájának keretein belül a Nádasdy Ferenc Múzeumban. Amellett, hogy a múzeum munkatársai az állandó kiállításról is számos érdekességgel szolgáltak, a körbevezetések részeként lehetőség nyílt a kastély keveset, vagy alig látogatható részeit is bejárni. Az első túrán a vár késői történelmébe nyerhettünk bepillantást, a bajor hercegek és hercegkisasszonyok korába. A tárlatvezetésekből pedig természetesen nem maradhattak ki a kísértethistóriák és az évszázados épületet körül született történelmi legendák sem.

A borzongás kedvelőinek azonban a második körtúra szolgálhatott igazi izgalmakkal, sokan voltak kíváncsiak a kegyetlenkedéseiről elhíresült Báthory Erzsébet sárvári életére. Ebbe az időszakba kalauzolta el a jelenlévőket Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója. Lehetőség nyílt bejárni az épület olyan rejtett zugait is, ahová a látogatók nem sokszor mehetnek be, így a vár pincéibe is, ahol – amennyiben történt ilyesmi – a grófnő szolgálóit kínozhatta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában