Tárlatvezetés

2024.06.23. 10:39

Múzeumok Éjszakája: Báthory Erzsébet nyomában jártuk be a sárvári Nádasdy-vár pincéit - fotók

Számos programmal és nem mindennapi tárlatvezetésekkel várták az érdeklődőket a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban a Múzeumok Éjszakája alkalmából.

Vaol.hu

Forrás: Benkő Sándor

Családi programokkal, koncertekkel, felvonulással és tűzijátékkal is ünnepelték a nyárközép éjszakáját Sárváron. A Szent Iván-éji programok mellett két unikális tárlatvezetésen is részt vehettek az érdeklődők a Múzeumok Éjszakájának keretein belül a Nádasdy Ferenc Múzeumban. Amellett, hogy a múzeum munkatársai az állandó kiállításról is számos érdekességgel szolgáltak, a körbevezetések részeként lehetőség nyílt a vár keveset, vagy alig látogatható részeit is bejárni. Az első túrán a vár késői történelmébe nyerhettünk bepillantást, a bajor hercegek és hercegkisasszonyok korába. A tárlatvezetésekből pedig természetesen nem maradhattak ki a kísértethistóriák és az évszázados épületet körül született történelmi legendák sem. 

Múzeumok Éjszakája
Múzeumok Éjszakája Sárváron.
Forrás: VN

Múzeumok Éjszakája: Báthory Erzsébet nyomában

A borzongás kedvelőinek azonban a második körtúra szolgálhatott igazi izgalmakkal, nem sokkal nyolc óra előtt szinte meg is telt érdeklődőkkel a Nádasdy-vár díszterme. Sokan kíváncsiak voltak a már saját korában is rettegett, az elmúlt években pedig a popkultúra által is sokat emelgetett grófnő, a kegyetlenkedéseiről elhíresült Báthory Erzsébet sárvári életére. A kínzásairól és szadista hajlamáról elhíresült úrnő több évet töltött Sárváron. Mikor végül perbe fogták, több sárvári is vallott ellene. Ebbe az időszakba kalauzolta el a jelenlévőket Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója. Báthory Erzsébet nyomában lehetőség nyílt bejárni az épület olyan rejtett zugait is, ahová a látogatók nem sokszor mehetnek be. Ilyenek például a vár pincéi is, ahol - amennyiben történt ilyesmi – a grófnő szolgálóit kínozhatta. Takács Zoltán Bálint a tárlatvezetés során a Báthory ellen megszólalt sárváriak vallomásaiból is felolvasott. Kiemelte, pontosan nem tudni, hogy mi történhetett, az azonban figyelemre méltó, hogy szinte minden vallomástevő csupán közvetetten, hallomásból tudott úrnőjük szörnyű tetteiről. 

A túra az első, nagyobb pincét követően az udvaron keresztül vezetett, majd a vár egyik legizgalmasabb helyszínén végződött, ahol egyébként a legkorábban épült fal elemei is láthatók. 1971-ben ifjúsági film is forgott itt Urbán Ernő: A kazamaták titka című könyvéből. A vallomások közül Takács Zoltán Bálint itt egy konkrét példát is kiemelt, amely ezzel a pincével kapcsolatos lehetett. A várnagy vallomásában ugyanis azt állítja, a kerítéstől, tehát ettől a pincétől nem messze hallotta a kiszűrődő botütések hangját. Természetesen az évek során sokan foglalkoztak a Báthory Erzsébet körül szárnyra kelt legendákkal. A jelenlegi álláspont szerint inkább elképzelhető, hogy koholt vádak az ellene felhozottak. Az ellene tanúskodók pedig vagy csak közvetett információkkal tudtak szolgálni, vagy pedig kínzás alatt vallhattak – derült ki a különleges tárlatvezetés végeztével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában