Izgalmas események

2024.06.21. 07:00

Múzeumok éjszakája - Vasi programajánló

Több mint két évtizede rendezik meg hazánkban a Szent Iván éjhez legközelebbi szombaton a Múzeumok éjszakáját. A rendezvényhez vármegyénkben is több múzeum kapcsolódott, mutatjuk, hogy pontosan melyek ezek.

Polgár Patrícia

Forrás: VN-archív

A hét elején beszámoltunk a szombathelyi Múzeumok éjszakája programjairól (ezekről részletesen itt olvashat). A megyeszékhelyen kilenc helyszínen közel 70 program várja az érdeklődőket, de nem csak itt, a megye több településén is izgalmas programra hívják az érdeklődőket szombaton éjszaka.

CÁK

Cákon Nyárköszöntő Pincesori Pikniket tartanak a programhoz kapcsolódóan. A Pincesor egész nap (11 órától) látogatható lesz, a több évszázados kisparaszti szőlőművesség emlékeit mutatják be tárlatvezetéssel. A kicsik és nagyok játékos formában ismerkedhetnek meg a borászat mesterségével, majd éjszakába nyúlóan kóstolhatják kellemes örömzene mellett a hangulatosan kivilágított pincéknél a helyi pincészetek borait. Emellett kézműves vásárral, népi játszótérrel, kézműveskedéssel, lovaglással várják látogatóikat. 21 órától lesz holdfényes szabadtéri filmvetítés, a program zárásaként 23 órától éjszakai túrán vehetnek részt a vállalkozó szelleműek, amelyet tábortűzzel zárnak.

KÖRMEND

Körmenden amellett, hogy a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum állandó és időszaki kiállításait tekinthetik meg az érdeklődők. A palavesszőtől a digitális tábláig című állandó kiállításhoz kapcsolódóan 10 és 20 óra között Iskola, iskola, ki a csoda jár oda? Címmel oktatástörténeti vetélkedő első fordulóján is részt vehetnek (a második fordulót augusztus 19-én, a tűzijáték és vízikarnevál napján rendezik meg). 17 és 20 óra között a Rendvédelmi Technikum mutatja be képzéseit, 18.30-tól a kastély dísztermében a Dou Don Pedro'z kéttagú zenekar francia sanzonjait és latin zenéit élvezhetik a résztvevők. 19 órától tematikus tárlatvezetéseket tartanak a múzeum kiállításaiban, ezek közül talán a legkülönlegesebb Móricz Péter 23 órakor kezdődő gyertyafényes tárlatvezetése lesz a Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban című állandó kiállításban, az érdeklődők egészen közel kerülhetnek a – máskor vitrinben őrzött vagy kordonok mögött látható – műtárgyakhoz.

KŐSZEG

Kőszegen az Arany Egyszarvú Patika állandó kiállítása mellett külső helyszíneken is lesznek programok, például 17 órakor Hanély Antal 200 címmel nyílik kiállítás a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban a festőművész képeiből. Visszatérve a patikába, 18 órától Lebedy Jánossal készíthetünk fajátékokat, a Drogpadláson pedig az illóolajokról tart előadást 20 órakor Abért Eszter. 21 órakor Keszei Balázs, a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium igazgatójának szubjektív tárlatvezetésén vehetnek részt az állandó kiállításban. A Jurisics téren a BE-JÓ táncegyüttes varázsol karibi hangulatot tűztáncával.

Kőszegen a Városi Múzeum is bekapcsolódott a Múzeumok éjszakája programsorába. Szervezésükben 17 órakor a Kőszegi Vonósokkal indulhatunk zenés sétára a belvárosban, 19 órakor pedig Söptei Imre levéltárossal járhatjuk be Kőszeg régi épületeit (gyülekezés és indulás a Schneller utca 3. számú háznál, esőhelyszín az Arany Egyszarvú Patika szárítópadlása).

A városban 17 és 23 óra között kincskereső játékon vehetnek részt 3-5 fős csapatok részére a Chernel Kálmán Városi Könyvtár, az Arany Egyszarvú Patika, a Fekete Szerecseny Patika és a Hősök tornya tereiben. A játék kiinduló helyszíne a Chernel Kálmán Városi Könyvtár.

SÁRVÁR

Ingyenes programkavalkáddal készül szombatra a Nádasdy Kulturális Központ Sárváron. A tartalmas nap 10 órakor kezdődik a várban a Tendli-ikrek főzőpárbajával. 15 és 21 óra között a Happycopter helikopter szimulátor és játszóház várja a kisebbeket, 15 órától a Katáng zenekar gyermekkoncertje kezdődik, 17 órától pedig Vitézválogató erőpróba indul kicsik számára a Nádasdy Ferenc Bandérium közreműködésével. A Nádasdy Ferenc Múzeumban Hercegek pizsamában címmel 18 órakor indul tárlatvezetés, 20 órától pedig a vár pincéiben borzonghatnak az érdeklődők. 19 órától a KósArt táncszínház ad műsort, 21.30-tól a Kerozin jubileumi koncertje kezdődik. Az este 22.30-kor tűzzsonglőr bemutató kezdődik, majd a rendezvény a Csónakázó-tónál máglyagyújtással zárul.

SZŐCE

Szőcén a Lápok Háza kapcsolódott a kezdeményezéshez, ahol 20 órától éjfélig interaktív kiállítással várják az érdeklődőket, 20 órától pedig Az éjszaka lakói – mit rejtenek az őrségi erdők? Mit láthatunk, mit hallhatunk? Címmel tartanak ismeretterjesztő előadást. 20.30-kor Ismerkedjünk meg az őrségi erdők rejtőzködő démonával címmel ismeretterjesztő vetítés lesz, 21 órakor elemlámpás túra indul az éjszakai lápba a Tőzegmohás láprét tanösvényen. 22 órakor az Őrség híresen egyedülálló lepkevilágának éjszakai egyedeit figyelhetik meg az érdeklődők az elemlámpák fényeinél.

Celldömölk 

A Vulkánpark hosszabbított nyitvatartással, 22 óráig várja a látogatókat. Itt a kreatív szelleműek varázsképeslapot, betonbolygót és pálcikakirakót készíthetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában