Programok

2024.06.13. 15:33

Pénteken berobban a Bloomsday, Szombathely kortárs művészeti fesztiválja

Immáron háromnapos programsorozattá nőtte ki magát a Bloomsday. Irodalmi beszélgetések, kiállítások és koncertek tömkelege vonzza a kultúra iránt szomjazókat Szombathelyre.

Polgár Patrícia

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

A 2024-es Bloomsday Kortárs Művészeti Fesztivál megszámlálhatatlan irodalmi, képzőművészeti és zenei élménnyel várja a lezárt Rákóczi Ferenc utcába kilátogatókat.

Pénteken a Fő téri Joyce szobornál a megnyitót követően átadják a Szombathelyi Bloom-díjat, majd pecsételnek egészen a Kőszegi utcai murális művekig.

Ezt követően a Zeneiskola előtti tér felvonják Bloomlandia zászlóit és sört csapolnak. A délután során lesz még public art bemutató, Joyce Klub irodalmi műhely, megnyitják a Westwerk Egyesület kiállítását a Képtár alatti területen, a Képtárban pedig megnyílik a James Joyce Roll-up biography. Az új Irokéz Galériában Szarka Péternek nyílik kiállítása, a Rákóczi utcai Nagyszínpadon fellép a Kugler, a Csaknekedkislány és a Mirror Glimpse. A Zeneiskola és a Képtár épülete a Fényhangár Vizuális Műhelynek köszönhetően fénybe borul.

Szombaton Bonyhádi Károly plakátjaiból nyílik kiállítás a Szombathelyi Képtárban, ismét lesz Joyce Klub a Szimfónia udvarán, Vincze Bence Dragomán Györggyel beszélget a Schrammel-gyűjtemény aulájában, a Képtárban megnyitják a Leopold Bloom Gyűjtemény kiállítást. Szombathelyi emberek címmel zenés, irodalmi előadást hallhatnak a Schrammel-gyűjtemény aulájában. A Nagyszínpadon zenél a Túlzás és a Hundred Sins, aznap is lesz fényfestés, majd Arc of Yesod – kortárs Afterparty a Szimfónia udvarban.

Az első két nap során a Göncz Árpád téren Ulysses-udvarral a Szimfónia átjáróban festőudvarral készülnek, megtekinthető lesz az ELTE SEK Vizuális tanszék szabadtéri installációja és Elizabeth Ledersberger kültéri installációja, 35 db óriás léggömb. A gasztrnoóiai élményekről helyi vendéglátósok gondoskodnak.

Vasárnap a kilenc Murális művet tekinthetik meg Salamon Juli és Szántó István vezetésével. A Fő téri Joyce szobornál zárásképp Bujtás Ervin zenél, lesz felolvasás, a Rákóczi Ferenc utcában pedig levonják a zászlót. Végül vezetéssel megtekinthetők lesznek az előző két nap kiállításai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában