Halas nap

2024.07.13. 20:13

Angolnapörkölt, harcsaburger, busatepertő - ízek kavalkádja a 10. Halas Napon

Hal füstölve, főzve, sütve, magában vagy töltelékként? Aki kilátogatott a Halas Napra Vaskeresztesre, mindegyikre találhatott példát. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége immáron tizedik alkalommal hívta életre a rendezvényt.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A tikkasztó hőség sem vette a csapatok lelkesedését, a reggeli óráktól rotyogott a tűz, szállt a füst, hogy a zsűri kóstolójára minden elkészüljön. Porteleki Gábor és párja a harcsát 24 órán keresztül pácolta többek között más fűszerek mellett borókabogyó, koriánder, mustármag és sok s ó keverékében, majd a helyszínen bükkfán füstölték. A melegre való tekintettel gyümölcsöt kínáltak mellé. A standdal arrébb a Kállai-testvérpár pisztrángot füstölt: a frissen fogott halat tengeri sóval és borkeverékkel ízesítették. A Püspökpusztai Csukapörkölt főzők sátránál Schvets Zsolt és Horváth Árpád  hagyományos bajai halászlét készített gyufatésztával, illetve csukapörköltet csipetkével. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. sátránál Fodor Ferenc, Molnár Imre, Jankovics Zoltán várta az érdeklődőket irdalt pontyból készült halászlével. A kőszegi Császár István és Árvai Gábor a halburger készítésének rejtelmeibe is beavatott bennünket: a fasírtra emlékeztető halpogácsa hagymaalapra kerül, amit aztán a paprikás-gombás ragu és a joghurtos-zelleres öntet tesz teljessé. Talán mondanunk sem kell: a méretesre nőtt zsemlébe beleharapni lehetetlen vállalkozásnak tűnik, késsel-villával fogyasztható. Ahogy közeledik a zsűrizés időpontja, úgy keverednek az illatok a levegőben: volt aki csicseriborsóval, más káposztával, vagy éppen zöldfűszerrel bolondította meg a halat. 

finom falatokat kóstolhattak a 10. Halas Napon
Munkában a zsűri - finom falatokat kóstolhattak a 10. Halas Napon 

 - Magyarországon alacsony az egy főre jutó halfogyasztás, pedig nagyon egészséges, jótékony hatással van a szervezetre. Amikor tíz évvel ezelőtt megszerveztük az első Halas Napot, a halételek népszerűsítése volt az egyik fő indokunk. Azóta már szerte az országban egyre többen állnak az ügy mellé, érezhetőek is pozitív változások - mondta lapunknak Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke.  

Délután a szórakozásé volt a főszerep: a Vaskeresztesi Hagyományőrzők nyitották a kulturális műsorok sorát, de többek között színpadra lépett a Körmendi Fúvószenekar is. A gyermekeket csokigyáros és Brandnyúl szórakoztatta, míg a felnőttek a helyi szőlő nedűit is megkóstolhatták. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában