Július 4.

2024.07.05. 09:30

Megtörtént - sosem látott képek az Új Irokéz Galériában a holokauszt 80. évfordulóján

Megtörtént - A holokauszt emlékezete a képzőművészetben címmel nyílt nagy erejű kiállítás július 4-én a szombathelyi Új Irokéz Galériában. Nyolcvan éve, 1944 nyarán ezen a napon indult el az utolsó transzport Szombathelyről Auschwitzba. 3609 szombathelyi zsidót vagoníroztak be, közülük alig néhányan tértek vissza.

Ölbei Lívia

Megtörtént-megnyitó. Szemben Tóth Csaba, Sugár Judit, Fröhlich Róbert. Mögöttük Kondor Béla: Sírbatétel (Auschwitz I)

Fotó: Benkő Sándor

Deim Pál, Dési Huber István, Kondor Béla, Krón Jenő, Ország Lili és Szász Endre szinte sosem látott képeivel (festmények, grafikák) szembesül a látogató az Új Irokéz Galériában, a Szombathelyi Képtár alatt. A most kiállított alkotások a képtári gyűjteményből valók. Ahogyan Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, a tárlat kezdeményezője és kurátora elmondta: az itt bemutatott képek közül több  anno az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeumban megrendezett kiállításon is szerepelt, tizennégy év után 1979-ben tértek vissza Magyarországra, aztán ajándékba kapta meg őket Szombathely, az akkor még csak tervekben és képzeletben létező képtár.  

Megtörtént-megnyitó
Fotó: Benkő Sándor

Hogy most az Új Irokéz Galéria közönsége is szembesülhet velük, mindenekelőtt Tóth Csabának köszönhető. Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke emlékeztetett arra a megnyitón, hogy Tóth Csaba volt a kurátora a tavaly nyáron ugyancsak az Irokéz Galériában megrendezett, Izrael Állam 75. születésnapját ünneplő tárlatnak. Ennek nyomán merült föl benne a következő tematikus kiállítás gondolata. 

Szász Endre pannósorozatából
Fotó: Benkő Sándor

A Szombathelyi Zsidó Hitközség, a Savaria MHV Múzeum - benne a képtár - és Pados Gábor műgyűjtó, az Irokéz Gyűjtemény és az Irokéz Galéria tulajdonosa újabb példás együttműködésének  eredménye az a  kiállítás, amely meglep, letaglóz és felemel: az ábrázolhatatlan ábrázolásával mutatja föl az egyetemes tragédiát. Köszöntőjében Fröhlich Róbert országos főrabbi kiemelte, hogy ő maga sem tudott például Szász Endre holokauszt tematikájú,  fekete-fehérben fénylő pannósorozatáról, amely döbbenetes erővel mutatja meg a vészkorszak lényegét: az egyik oldalon az áldozatok, a másikon az elkövetők; nincs harmadik lehetőség. Tóth Csaba úgy fogalmazott: egyik oldalon a múlhatatlan fájdalom, a másikon az örökös lelkiismeret-vizsgálat. 

Tenyérnyi hely. Krón Jenő alkotása a tárlaton
Fotó: Benkő Sándor

A Megtörtént-megnyitó kísérőrendezvénye volt Kardos Tamás fotóművész Mementó című szabadtéri kiállítása a Batthyány téren, a zsinagógánál. Horváth Dániel Dudu hegedült, miközben elhangzott sorban a több mint háromezer név. A Kardos Tamás-tárlat július 7-én, vasárnap, a szombathelyi holokauszt-megemlékezésen újra kikerül a Batthyány térre. A képtárban látható textiltriennálén ugyancsak láthatunk a témába vágó alkotást: Kiss Katalin  Az út vége című munkáját (pamutvászon, cérna fonóorsó, gépi hímzés, applikáció) a nemzetközi szalag kategóriában válogatta be a zsűri, benne és általa a sínpár és a szalag képzete válik metaforává. 

Kertész Imre írta, hogy Auschwitz ma is tart: semmi nem történt, ami megcáfolta volna. 

A Megtörtént-tárlat július 14-éig tart nyitva az Új Irokéz Galériában (Szombathelyi Képtár, bejárat a Rákóczi utcai vaskapun). 

Kondor Béla: Sírbatétel
Fotó: Benkő Sándor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában