Tanácskozás

2024.08.27. 20:00

A zsinagógák sorsa - Konferencia a holokauszt oktatásának lehetőségeiről Kőszegen

Határon innen és határon túl. Felújított zsinagógák és emlékhelyek felhasználása az egykori zsidó közösségek emlékének a fenntartásában és az edukációban címmel rendezett konferenciát az iASK.

Gombos Kálmán

Garamvölgyi György iskolaigazgató előadásán a kőszegi zsinagógában

Fotó: Unger Tamás

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) harmadszor rendezte meg Zsinagóga napokat a nemrég felújított kőszegi zsinagógában. Az idei rendezvény a holokauszt 80. évfordulójának jegyében szerveződött. Hétfőn pódiumbeszélgetést tartottak a Holocaust Dokumentációs Központ két kiadványa kapcsán. Jakab Attila szerkesztésében jelent meg a „Más faj, más vallás, más sors.” A magyar holokauszt története című tanulmánykötet, illetve „Az ország békéjét, nyugalmát és biztonságát szolgálja” címmel a magyarországi egyházi sajtó a zsidótörvények idején (1938‒1942) című kötet. – Itt kerekasztal-beszélgetés zajlott a kutatással kapcsolatban: ez tehát inkább egy tudományos megjelenés volt – tudtuk meg tegnap Kőszegen Szántó Imréné dr. Balázs Edit történésztől.

A keddi konferencián moderátorként közreműködő Szántó Imréné dr. Balázs Edit és Pók Attila vezető kutatók (iASK) kedden elöljáróban elmondták: ez a konferencia elsősorban az oktatással, edukációval foglalkozik. A kőszegi zsinagóga 78 évig állt romjaiban. Most a kívül-belül felújított, nagyon szép épületben összegyűlt szépszámú érdeklődő először Dieter Sorger, a Burgenland Tartományi Hivatal Kulturális és Tudományos Főosztály vezetője előadását hallgatta meg. Az osztrák történész egykori burgenlandi zsinagógákat mutatott be képekkel gazdagított prezentációjában, és ismertette azok jelenlegi hasznosítását oktatási és holokausztoktatási célokra. 

Őt Garamvölgyi György követte, aki a zalai Bak község iskolaigazgatója. A holokauszt emlékezetének tanítása az erőszakmentes kommunikációval egy falusi általános iskolában című előadásából kiderült, hogy ezt az oktatási módszert sikerrel alkalmazzák úgy, hogy közben az érzelmi intelligenciára, konfliktuskezelésre és a tanulók érzékenyítésére is eredményesen hatnak. Rövid szünet után Frojimovics Kinga, a Holokauszt Tanulmányok Bécsi Wiesenthall Intézete képviseletében beszélt a strasshofi deportálás emlékhelyeiről Bécsben és környékén, és bemutatta, miként használják fel ezeket oktatási, megemlékezési célokra. 

Őt Jáger Amália történelemtanár követte, aki a Nagy Lajos Gimnáziumból, Szombathelyről érkezett.Ebben a témában diákjaival már többször pályázatot is nyert, most Projektnap-megemlékezés másként címmel tartott előadást. Kiss Csaba történelemtanár, a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium pedagógusa Végjáték a határon – Tömegsírok Kőszeg határában címmel tartott megemlékező bemutatót. Az esemény végén lehetőség volt hozzászólásokra, vitára, beszélgetésre is. Háromtól öt óráig Kőszeg zsidó emlékei címmel vezetett sétán lehetett részt venni, aminek keretében a zsinagóga bemutatására is sor került. 

Hat órától pedig a Trio Affettuoso adott koncertet ugyanitt: Kalandozások a zene világában címmel mutatkoztak be Haydn, Von Weber és könnyűzenei darabokkal. Ma délután ötkor Lélekmentők – Komoly Ottó és a magyar cionista mozgalom embermentő tevékenysége címmel vándorkiállítás nyílik. A kiállítást megnyitja, valamint Az elfeledett és a közismert Komoly Ottó portréja címmel előadást tart Novák Attila történész. A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által szervezett esemény a Mazsök támogatásával valósul meg, együttműködő partnerek a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény, valamint az Osztrák Kulturális Fórum.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában