Napkorong

2024.09.09. 08:37

Az egyensúly pillanata: Ízisz-meditáció a skanzenben

Harmadik alkalommal rendezték meg Szombathelyen, a Vasi Skanzenben a Szántó István képzőművész által szervezett FA (Folk-Art) Képzőművészeti Alkotóműhelyt. Az elkészült alkotások most a skanzen területén láthatók.

Péter Alpár alkotása a Vasi Skanzenben

Fotó: © Cseh Gábor

Harmadik alkalommal rendezték meg Szombathelyen, a Vasi Skanzenben a Szántó István képzőművész által szervezett FA (Folk-Art) Képzőművészeti Alkotóműhelyt. Az elkészült alkotások most a skanzen területén láthatók. 

Az idén a fából készült – a Savaria Múzeumban eredetiben föllelhető – népi játékok adtak az alkotáshoz inspirációt. Péter Alpár például Billegő Nap címmel készített szobrot, zajkeltő fajáték nyomán. A művész így definiálja alkotását: „A szobor kiindulási pontja egy kopogó hang kiadására alkalmas fa játék, amit kézben lóbálva zajkeltésre használtak a gyerekek, a madarak elijesztésére, esetleg ünnepekkor rituális zajkeltésre a ’rossz szellemek’ távol tartására. A forma felnagyításával és átértelmezésével létrejövő szobor a zajkeltés kultikus elemét emeli ki, ami a közönség aktív, performatív viszonyulására számít. A gyermekjáték központi kalapács formáját felváltotta egy jobbra balra guruló kör, utalva a város történelmi múltjára, a valamikori Ízisz kultuszra (egyik jelképe a szarvak közötti napkorong). A szobor négy eleme külön-külön egy-egy absztrakt plasztika, ami a népi eszközök, gépek világát idézik, de össze illesztve egy mobil, funkcionális szoborrá áll össze. Egységes látványa egy élő nagyságú emberi – angyali figurát idéz, ami vagy jobbra vagy balra ‚dönti a fejét’, vagyis jobbra vagy balra gurul Ízisz napkorongja. A szobor egyvalamire nem képes, a szimmetriára, hogy alkotóelemei egy vonalba álljanak a térbe. A performatívan viszonyuló közönség ezt a lehetetlen kísérelheti meg. A ritmikus döngő hang, ami a folyamatot kíséri, maga a létezés hangja, a szívdobogás ritmusa, a tenger hullámverése, az éjszakák és nappalok váltakozása. Az egyensúlykeresés hang- és mozgásalapú meditációs folyamattá alakulhat. Minden két dörrenés közötti szünetbe az átguruló napkorong a szobor tömegével együtt egy másodperc töredékére egyensúlyi állapotba kerül, ahogy a szobor tömege átfordul a középponton.”
Izgalmas és nagyon szép a billegő napkorong: tessék kipróbálni! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában