Tudományos program

2024.09.17. 17:00

Amerikai, török és a francia tudósok is előadnak a vasvári békekonferencián

Magyar és külföldi neves szakemberek tartanak érdekes előadásokat a témában két napon keresztül.

Csabai Bernadett

Forrás: VN

Szeptember 19-én és 20-án rangos nemzetközi konferenciát tartanak a szentgotthárdi csata és a vasvári béke 360. évfordulója alkalmából. A két napos eseményt Szombathelyen, a Megyeháza Dísztermében, valamint Vasváron, a Békeházban tartják - tudtuk meg Zágorhidi Czigány Balázs történész-muzeológustól, a konferencia egyik szervezőjétől a szeptemberi civil sajtóreggelin.

Zágorhidi Czigány Balázs a konferencia egyik szervezője ismerteti a programot a szeptemberi civil sajtóreggelin.
Zágorhidi Czigány Balázs a konferencia egyik szervezője ismerteti a programot a szeptemberi civil sajtóreggelin.
Forrás:  Unger Tamás

Középpontban a vasvári béke

Az első nap programjai Szombathelyen zajlanak, ahol a megnyitót követően neves történészek előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. A témák között a szentgotthárdi csata velencei visszhangja, a francia segélyhadak és a katonák mindennapjai is szerepelnek. Kiemelt figyelmet kap Zrínyi Miklós katonai pályafutása is. A második nap Vasváron folytatódik, ahol a béke történelmi jelentőségéről, mítoszairól és valóságáról beszélnek a szakértők - többek között Georg Michels a Kaliforniai vagy Özgür Kolçak az Isztambuli Egyetemről.

A tudományos tanácskozás a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Vasvár önkormányzata és a Hegypásztor Kör szervezésében valósul meg, részletes program a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont weboldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában