Kisvárosi könyvsarok

2 órája

Kristóf Attila-krimivel suhan a táj, jön velünk Kristóf Ágota is - Útravaló a celli vasútállomásról

Hírt adtunk az átadóról: könyvtári közreműködéssel könyvsarok nyílt a celldömölki vasútállomáson. Lehet hozni-vinni, és főleg: olvasni.

Ölbei Lívia

Könyvsarok a celldömölki vasútállomáson

Fotó: Giczi Sándor

Ahogyan Németh Tibor, a KMKK Kresznerics-könyvtárának vezetője mondta: útravaló. A polcokon a könyvtári állományból kivont kötetek sorakoznak – de egy könyvet igazán sose lehet kivonni a forgalomból. Sose tudni, mikor válik (újra) érdekessé. 

És lám: a könyvsarok működik. Mindig odahajol valaki, böngész, válogat, elvisz. Közben rögzíti azt is, hogy itt, ebben az épületben született Németh Andor, szintén könyves ember, könyveiben él tovább – kicsit általa él tovább József Attila is –, föltéve, hogy élteti az olvasó. Kicsit arrébb még egy tábla: ebben az épületben (vasútállomás, átjáróház) született Györke József, az Országos Széchényi Könyvtár egykori igazgatója, 1945/46-ban a könyvtár megmentésének szervezője. Beláthatatlan távlatokat nyitnak ezek az információk. 

Kristóf Attila-krimi a celli könyvsarokból 
Fotó: VN

Hát akkor nézzük a polcokat. A bőség zavara, de mindent mégse lehet. Orbán Ottó helyett most jöjjön inkább a Kristóf Attila-krimi. Kristóf Attila (1938 – 2015) író, újságíró – Kristóf Agota/Agota Kristof testvére: a három Kristóf gyerek közül a legfiatalabb; kicsit kimaradva az Ági-Jenő szimbiózisból. A Kőszegen nyugvó Kristóf Ágotának is évfordulója lesz hamarosan: 1935. október 30-án született. 

A Kristóf Attila-krimivel észrevétlenül suhan el a táj, mintha megszűnne Szombathelyig a tér-idő. Velünk utazik Kristóf Ágota is. A nagy füzetben egy másik kisváros (a kisváros) vasútállomása a kezdőpont.

A könyvek hálózata mint a vasúti síneké. Váltók, asszociációk, átszállás, kapcsolat. A könyvek igazsága azonban másképpen működik: sietni - azt nem muszáj, egyszer úgyis odaérünk. És ha jövünk, hozunk József Attilát, Kristóf Ágotát, Németh Andort.

Könyvsarok a celldömölki vasútállomáson, Németh Andor emléktáblája alatt
Fotó: Giczi Sándor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában