Labdarúgás

2024.06.25. 22:04

Merre tovább, Haladás? - Két és fél órás szurkolói találkozót tartottak a szombathelyi Városházán - fotók

A tét a Szombathelyi Haladás labdarúgócsapatának jövője volt. A jogi megfogalmazásokkal, lehetőségekkel színesített szurkolói találkozó egy idő után szinte követhetetlen volt.

Pum András

Forrás: Unger Tamás

Az ember végigült a már legalább 30 szurkolói ankétot – bár ez hivatalosan szurkolói találkozó volt – de mostaninál követhetetlenebbet talán egyet sem. Igaz, a helyzet sem egyszerű, mert egyelőre senki sem tudja, milyen néven, melyik osztályban, milyen játékosokkal indul a Haladás. Szóval nagy a baj. A városházi nagyteremben a pulpituson a város részéről dr. Nemény András polgármester, a szurkolók képviseletében pedig a Haladás Szurkolói Kör elnöke, Keringer Zsolt foglalt helyet. A nézők soraiban többek között ott volt dr. Horváth Attila és dr. László Győző alpolgármester, valamint dr. Czeglédy Csaba, Ágh Ernő, Gálffy Áron, Horváth Gábor önkormányzati képviselő is, az Illés Akadémia képviseletében Tóth Miklós és Dr. Nagy Tibor, a Haladás Viktóriától Markó Edina, valamint Somfalvi Csaba, a Haladás VSE labdarúgó-szakosztályának vezetője jelent meg. Utóbbi azonban magánemberként vett részt az eseményen. A játékosok közül Tarján Patrik, Rácz Barnabás, Jancsó András, Szakály Attila is megtisztelte jelenlétével az eseményt. És persze ott voltak a szurkolók, akik csaknem megtöltötték az első emeleti, a közgyűléseknek is helyet adó nagytermet.

Kezdésként Keringer Zsolt elmondta, remélte, hogy Bíró Péter távozása után nem kell ugyaniilyen ok miatt összejönnünk – most mégis itt ülünk.

Dr. Nemény András azzal kezdte a mondandóját, hogy „ha az a kérdés, hogy lesz-e Haladás? Akkor az a válaszom, hogy igen, lesz Haladás.”

- A Szombathelyi Haladás Kft-nek van egy NB III.as joga, mellette viszont körülbelül 600 milliós tartozása, amit senki sem fog kifizetni – mondta dr. Nemény András. - Van egy megyei I.-es Haladás VSE, amit a szombathelyi futball identitásának alapja, része, egy érték. Aztán van egy Viktóriánk, ami most szintén bajba került. Van az Illés Akadémia, amelyben sok fiatal szerepel és jó az infrastruktúrája is. Szóval helyzet van, hasonlóan a 20 évvel ezelőtti, Bíró Péteres időszakhoz. Én abban hiszek, hogy ne különálló Haladások legyenek, hanem egy Haladás – még ha szervezetileg különállóak is. A Viktória megmentéséhez pedig szükség van a város segítségére, a női csapatot most pluszban 10 millió forinttal támogatjuk majd. Csányi Sándorral a választások előtt egyszer beszéltem és miután azóta polgármesternek újraválasztottak, ismét mihamarabb beszélek vele. Most van két vármegyei I.-es csapatunk, létre kell hozni egy céget, ahol többségi tulajdonos lesz a város. Ebben bent lesz a HVSE és a Viktória is – ha akar – az Illés Akadémia és a szurkolói csoportok által létrehozott egyesület – a szurkolók is delegálhatnak egy tagot az elnökségbe. A terv lényege: a Haladás VSE ősszel elindul a vármegyei I. osztályban, majd az ő jogát decemberben többségi tulajdonosként átveszi az önkormányzat által létrehozott cég. Tehát ekkor már ez a csapat nem a HVSE berkein belül maradna, hanem az ő jogosítványával már az előbb említett többségi önkormányzati tulajdonú klub lenne. Ebbe az NB II.-s együttesnek korábban adott 40 milliós támogatást beletennénk, a cél pedig az, hogy a következő szezonban felkerüljenek az NB III.-ba. És aztán a közeljövőben kell találnunk komoly támogatót is. Én tehát egy utat tudok ajánlani most: újjáalakult cég többségi önkormányzati tulajdonnal. A legnehezebb amit el kell viselni, hogy a megyei I. osztályban indul a Haladás. Előbb-utóbb kell persze egy nagy támogatót is szerezni – de ez még odébb van.

- Tudjuk, hogy az NB II.-es csapatból már csak páran vannak – és nekik is vannak ajánlataik. Szóval sürget az idő, egyelőre nem látom a csapatot és az edzőt sem. Ha ebben a koncepciót követjük, mihamarabb csapatot kell építeni. Ha azt mondjuk a HVSE az első számú csapat Szombathelyen, akkor az Illés Akadémiáról is kell játékosokat igazolnunk – mondta Keringer Zsolt.

Ezt követően jött a kérdezz-felelek – és innentől nagyjából követhetetlenek voltak az események. Újabb és újabb variációk hangzottak el, hogy melyik egyesületet támogassa a város, a szurkolók csak kapkodták a fejüket – felmerült az Illés Akadémia is a HVSE helyett és akkor ott lenne a Haladás. Erre Dr. Nagy Tibor, az Illés Akadémia jogásza azt mondta, ők úgy jöttek ide, hogy egy önkormányzati cégben lesznek kisebbségi tulajdonosok, nem pedig, hogy kvázi ők üzemeltetik – önkormányzati támogatással - a Haladást. Ráadásul erről ők most ott a helyszínen nem is dönthetnek. 

Olykor személyeskedéstől sem volt mentes a terem, néha – mint egy futballpályán – paprikássá vált a hangulat. Többször szóba került Homlok Zsolt többségi tulajdonos felelőssége, de néhányan a Szombathelyi Haladás Kft-ben kisebbségi tulajdonos városvezetést is kérdőre vonták. 

Közben felmerült az a kérdés, hogy lehetne legalább NB III.-as csapata Szombathelynek?

- Sehogy! – vágta rá dr, Czeglédy Csaba. - Ahhoz, ugyanis, hogy harmadosztályban induljon a csapat, ki kellene fizetni a Szombathelyi Haladás Kft-ben felhalmozódott 430 millió tartozást. Ennyi közpénzt pedig nem tehet bele a város egy cégbe. Egyébként meg szörnyű, hogy nem arról beszélünk, hogy lesz NB II., vagy NB III.- hanem megyei I.-nél tartunk. Amúgy ha úgy nézzük, a mostani Szombathelyi Haladás Kft 20 évvel ezelőtt egy pápai NB II.-es jogát vette meg, szóval a klasszikus Haladás az a Haladás VSE. Elég, ha például Halmosi Zoltán korábban viselt mezét megnézzük, amelyen a HVSE felirat olvasható.

A Haladás volt középpályása, Szakály Attila is szót kért és elmondta, páran – például rajta kívül Jancsó András és Tarján Patrik - még kitartanak és bár mindannyiuknak vannak ajánlatai NB II.-ből és NB III-ból is, arra várnak, hogy mi lesz Szombathelyen. Ám sokáig már nem tudnak várni, hosszú hónapok óta nem kaptak fizetést, neki például most született kisgyereke – nem egyszerű a helyzet. A középpályás azt szerette volna elérni, hogy az elmaradt bértartozás egy részét a város fizesse ki, ám ezt nem tudta megígérni a városvezetés. Azt igen, hogy július 1-től az Illés Akadémia vagy az új kft – persze, ha sikerül létrehozni – leigazolja és akkor kap fizetést.

A szurkolói megbeszélés végén dr. Károlyi Ákos jegyző állt elő egy vadonatúj ötlettel, azaz, hogy a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. százszázalékos városi tulajdonú cég és ide kellene áthozni a HVSE-től a vármegyei I. osztályú jogot. Ebben az esetben már most, akár napokon belül el lehetne kezdeni új csapatot építeni, nem muszáj decemberig várni.

Végül ebben maradtak a felek – aztán, hogy ez kivitelezhető-e, az már egy másik történet lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában