Hírek

2013.08.01. 17:16

Lelki köldökzsinór

Az anyatejes táplálás világnapját ünnepelte több tucatnyi kismama csütörtökön Szombathelyen, a Kámoni Arborétumban.

Vas Népe

Világszerte 1992–től tartják az anyatejes táplálás, vagyis a szoptatás világnapját augusztus elsején. Ennek alkalmából gyűltek össze a kismamák és babáik a Kámoni Arborétumban csütörtökön délelőtt. A szombathelyi védőnők és a város Egészségügyi szakmai bizottsága szívén viseli a kérdéskört, így helyben is minden évben megünneplik a világnapot.

A korábbi évekkel ellentétben idén a Kámoni Arborétum adott otthont a rendezvénynek, amelyre több tucatnyi kismama és babája látogatott ki. A gyermekeket játszóházzal, arcfestéssel és különböző játékokkal várták, az édesanyáknak pedig teret és terepet biztosítottak arra, hogy megbeszéljék, kicseréljék tapasztalataikat, gondolataikat a témával kapcsolatban.

 


Fotó: Kiss Teodóra



Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő elmondta, idén új kezdeményezéssel álltak elő. Azok a kismamák, akik rendszeresen adnak le anyatejet, és segítik ezzel más édesanyák helyzetét valamint a babák fejlődését, elismerő oklevelet és egy szál virágot kapnak. – Az aktus szimbolikus, mert ezt a fajta segítséget igencsak nehéz bármivel is megköszönni. Az egészséges, boldog gyermek mosolygós arca a mindenkori hála jele - tette hozzá a védőnő.

A rendezvény megnyitóján prof. dr. Prugberger Emil , az Egyészségügyi szakmai bizottság elnöke elmondta, sajnos manapság nem minden gyermeknek van lehetősége anyatejjel táplálkozni, pedig arra minden gyermeknek egyaránt szüksége lenne. Megyei viszonylatban elmondható, hogy a helyi kismamák törekszenek arra, hogy anyatejjel táplálják gyermeküket, mintegy 48-60 százalékuk szoptatja gyermekét.



Jellemző az is, hogy aki felesleggel bír, az anyatejgyűjtőbe viszi, annak érdekében, hogy más kismamák is anyatejjel tudják táplálni gyermeküket. A védőnő elmondta, az elmúlt időszakban volt egy kis hiány a megyében, de ez hamar rendeződött.

Az anyatej tápláló, vitaminban gazdag, segíti az ellenállóképesség javítását ezért fontos, hogy a gyermekek hozzájussanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!