2018.11.14. 17:30
A vöröseknél szép a szín, a rozék gyümölcsösek
A hagyományok szerint Márton-napra kiforr az újbor. Sőt, Szent Márton a borok bírája is, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban mindenképpen meg kell kóstolni, mi van a hordókban. Az egész éves fáradozást pedig illik libasülttel is megünnepelni.
Kampits László borász szerint ilyenkor még folyamatosan tisztul a bor Fotó: Unger Tamás
– A szürettel kapcsolatos teendőkkel már végeztek, a must már megforrt, mindenhol bor van a hordókban. Ezek után a pincében folytatják a munkát a borászok. Ugyanis nem lehet hátradőlni, még nem tisztult le a nedű, még el lehet rontani. A tél a fejtések és a kénezések időszaka – mondta Kampits László kőszegi borász.
Ilyenkor folyamatosan változik bor, még tisztul. A szakembereknek pedig figyelemmel kell kísérniük ezt a folyamatot, hiszen az esetleges hibákat így azonnal ki lehet küszöbölni vagy javítani. Az idei évjárat nagyon jól sikerült. Sokáig volt meleg, a szőlő is korábban érett. A betakarítás alatt is nagy volt még a hőség, ez pedig plusz odafigyelést igényelt, hiszen ennek hatására nem kívánt erjedés is elindulhat a szőlőben. Aki viszont megfelelő szakértelemmel látott neki a munkáknak, az nemcsak jó minőségről, de jelentős mennyiségről is be tud számolni.
Az érésnek ugyanis jót tett a meleg, sok fürt lógott a tőkéken. – A vörösboroknál már most látszik, hogy nagyon szép színanyagok jönnek elő, illata és eleganciája is kiváló az idei boroknak – fogalmazott a szakember.
A rozék finom gyümölcsösek. A fehérborok illatanyagai kicsit visszafogottabbak, de erre lehetett is számítani. Nincs olyan év, hogy minden tökéletes legyen, mert ami a vörösbornak kedvez, az fehér társának már nem a legideálisabb.
Most fejteni kell a hordók tartalmát, hogy szép tiszta legyen a végeredmény. Ezt legalább háromszor megteszik majd a következő időszakban. Munkájuk gyümölcsét pedig az áprilisi borversenyre szeretnék tökéletesíteni – mondta a borász. Az újborok közül jó néhány viszont már a karácsonyi ünnepi asztalon is ott lehet majd.