A negyedöntőnél jár

2024.08.03. 07:00

Az ökölvívó Hámori Luca ma ismét ringbe száll az olimpián - Összefoglaltuk az ellenfelével kapcsolatos legfontosabb híreket

Hámori Luca, a kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület kiválósága már a negyedöntőnél jár az olimpián – szombati ellenfele a nemi teszten megbukott algériai Imane Khelif lesz…

Tóth Gábor

Sokan szurkolnak Hámori Lucának (b)

Forrás: Illyés Tibor

Fotó: MTI/MTVA

A 66 kilogrammos Hámori Luca – az első magyar női olimpikon bokszoló – vasárnap az ír Grainne Walsh magabiztos legyőzésével biztosította a helyét a nyolcaddöntőben, ahol a komoly erőt képviselő ausztrál Marissa Williamson várt rá csütörtökön délután. A kőszegiek kiválóság ismét remekül bunyózott, ismét simán nyert – és bejutott a negyeddöntőbe. Hámori Luca a következő körben a világbajnoki ezüstérmes algériai Imane Kheliffel küzd meg szombaton délután (17.22). Érdekesség, hogy Khelifet a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) a tesztoszteron- és nemi tesztekre hivatkozva kizárta a 2023-as világbajnokságról, mivel szervezetében kimutatták a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát. A párizsi boksztornát ugyanakkor nem a nemzetközi szövetség, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendezi, az olimpiára vonatkozó versenyszabályzat alapján pedig Khelif indulhat a nők között… 

– Ezzel kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy ha engedték itt indulni, akkor biztosan tudják, hogy nő. Mindenesetre ez az egész csak még értékesebbé tenné azt, ha legyőzném. Erre készülök! – jelentette ki Hámori Luca. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közleményben védte meg azt a párizsi női boksztornán szereplő két sportolót, akiknek indulása hatalmas felháborodást váltott ki világszerte – az algériai Imane Khelif mellett a hasonló „problémákkal küzdő” tajvani Lin Jü-tingről van még szó. 

Imana Khelif a ringben
Forrás: Fabio Bozzani /Anadolu/AFP

„Ez a két versenyző áldozata volt az IBA egy hirtelen meghozott önkényes döntésének. A tavalyi világbajnokság végéhez közeledve váratlanul zárták ki őket megfelelő eljárás nélkül” – írta közleményében a NOB. A NOB – mely a nemzetközi szövetséget felfüggesztette, és elvette tőle a tokiói és a párizsi játékok ökölvívóversenyeinek rendezési jogát is – hangsúlyozta, hogy a játékokon szereplő valamen - nyi sportoló megfelel a részvételhez szükséges feltételnek. „A NOB szomorú a két sportolót érő támadások miatt” – írta a bizottság, mely azt is kiemelte, hogy Khelifék a tavalyi vb előtt évekig szerepeltek női boksztornákon. – „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy mindenféle diszkriminációtól mentesen sportolhasson.” A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) ügyvivő testületének tagja, Berkó Lajos szintén felháborodásának adott hangot, és elmondta, hogy hivatalos levelet küld a MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Khelif olimpiai szereplése miatt. „Nagyon szomorú vagyok, amiért áll a bál, és egy olyan témáról kell beszélnünk, ami nem a sporttal összeegyeztethető” – nyilatkozott Berkó Lajos, az ökölvívótorna helyszínén. – „Ez vállalhatatlan és felháborító! A szakszövetség minden lehetőséget megragad arra, hogy ezt szóvá is tegye, és már készítik a kollégák a hivatalos levelet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé. Ebben hangot adunk ennek a felháborodásnak és kérjük, hogy a NOB vizsgálja felül a döntését, amivel egy olyan versenyzőt engedtek a NOB versenyrendszerébe, akit korábban világbajnokságon kitiltottak, mert XY-kromoszómát találtak nála a vizsgálatok során.”

 Berkó Lajos hozzátette, hogy a MÖSZ vizsgálja, van-e jogorvoslati lehetőség Khelif szereplésével szemben. Azt viszont kijelentette: Hámori Luca mindenképpen ringbe lép szombaton délután a negyeddöntőben, melyben már az érem lesz a tét. „Meg sem fordult a fejünkben, hogy Luca ne álljon ki a mérkőzésre. Amennyiben a NOB engedi, hogy ilyen egyenlőtlenség alakuljon ki a nők között, akkor azt minden fórumon elítéljük, és ezt hangoztatni is fogjuk, de a versenyzőnket nem fosztjuk meg attól a lehetőségtől, hogy olimpiai éremért bokszoljon.” A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hivatalos közleményben reagált arra, hogy Hámori Luca ellenfele, Imane Khelif nem biztosan minősül biológiailag nőnek. „A Magyar Olimpiai Bizottság minden körülmények között a magyar olimpikonok oldalán áll, és ebben az esetben is mindent megtesz a magyar sportolók védelmében, érdekeik érvényesítéséért. Ezért a MOB folyamatosan vizsgálja, hogy a hatályos szabályok alapján milyen eszközökkel tud élni Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogainak védelmében” – áll a MOB közleményében. 

„A MOB határozott álláspontja: a női esélyegyenlőség nem merülhet ki abban, hogy az olimpián egyenlő arányban indulnak nők és férfiak. A női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező, azaz biológiailag minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak. 

A MOB elnöke egyeztetést kezdeményezett a NOB sportigazgatójával a helyzet tisztázása érdekében. Ugyancsak egyeztetünk az Olasz Olimpiai Bizottság vezetőségével, és más, a sportágban érintett nemzeti olimpiai bizottságokkal. Tiszteletben tartjuk a NOB szabályait, ám kiállunk a női sportolók esélyegyenlősége és a tisztességes verseny mellett” – írták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában