Olimpia előtt

2024.08.08. 16:22

Ligeti Dániel: egész életemben arra készültem, hogy itt most a legjobbat tudjam nyújtani

A Haladás VSE nehézsúlyú birkózó klasszisa, Ligeti Dániel pénteken, azaz ma 11 órától megkezdi a küzdelmeket a szabadfogásúak 125 kilogrammos súlycsoportjában a párizsi olimpián.

Sütő Dániel

Ligeti Dániel (jobbra) mellette Lévai Zoltán

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Koncz Márton

Mint azt korábban írtuk, a májusi isztambuli kvalifikációs versenyen megváltotta jegyét Ligeti Dániel a párizsi ötkarikás játékokra, így London és Rio de Janeiro után ez lesz a harmadik olimpiája. A szombathelyiek büszkesége a szabadfogású birkózás Mekkájának számító oroszországi Vlagyikavkazban élesíthetett az augusztus 9-én kezdődő versenyére, ahol többek között a magyar színekben Európa-bajnoki ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav is edzőpartnere volt.

Ligeti Dániel
Ligeti Dániel pénteken szőnyegre lép a párizsi olimpián
Fotó: Török Attila

– Nagyon komoly edzőpartnerekkel, nagyon jó edzéseken készülhettem egy fantasztikus helyszínen, amit a KIMBÁ-hoz tudok hasonlítani. Birkóztam olyannal is, aki közvetlen ellenfelem lehet az olimpián, vagy akivel a tavalyi zágrábi Eb-n a bronzért birkóztam, úgyhogy elégedett vagyok a felkészüléssel – összegzett a hazai szakszövetség honlapján Ligeti Dániel. 

– Lényeges különbség az első olimpiámhoz képest, hogy akkor még nagyon bennem volt a félsz, nagy dolog volt, hogy megvan az olimpiai kvóta, amit a játékok előtt pár hónappal szereztem meg. Bennem volt az, hogy nem sérülhetek meg, nem lehetek beteg, nem történhet semmi és ezáltal tudat alatt a felkészülés során féltettem magam, így nyilván nem tudtam olyan teljesítményt nyújtani az edzéseken, amit kellett volna. Ezen most tudtam változtatni és ugyanolyan intenzitással tudtam készülni az olimpiára, mint az azt megelőző kvalifikációs időszakra. Rio a kettő között volt, féltettem ugyan magam, de jóval keményebben tudtam edzeni rá. 

Ligeti Dani szerint egy kicsit bele kell lazulni ebbe az olimpiai milliőbe, noha van olyan nap, amikor sorra végignézi az ötkarikás játékok valamennyi versenyét és betéve tudja mondani ki honnan hova jutott, tehát maximálisan bele tudja élni magát az eseményekbe és oda tudja magát képzelni a helyszínre, de másnap meg mondjuk, ha elmegy egyet strandolni, nem feltétlen az olimpia tölti ki minden gondolatát.      

– Ez a hullámzás van nálam és személy szerint nekem ezt kell fenntartanom, mert amikor érzem, hogy olimpiai láz van, akkor égni kell benne, de mikor nyomásként nehezedik rám, akkor egy kicsit el kell engedni, kikapcsolódás kell olyankor, például olvasni, sétálni, lemenni a tópartra, mert ez is nagyban befolyásolhatja a csúcsformába kerülést. Hogy mi várható tőlem? Nem tudom. Nagyon erősek az ellenfelek, de egész életemben arra készültem, hogy itt most a legjobbat tudjam nyújtani, de hogy ez mire lesz elég, nem tudom. Hetedik már voltam, azt szeretném mindenképp megfejelni, ami már éremmeccset jelentene.   

Az előzetesen kiadott program szerint pénteken 11 óra 30 perckor kezdődnek meg a szabadfogásúak 125 kilogrammos  súlycsoportjának küzdelmei a nyolcaddöntőkkel. 18.15 és 19.15 között rendezik az elődöntőket. Szombaton 11-től a vigaszági meccsek lesznek, 19.15-től pedig a helyosztók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában