Miniszterelnöki interjú

2024.07.05. 07:16

Orbán Viktor: tudunk jó eszköz lenni a békét akaró emberek kezében – HALLGASSA MEG!

A minapi ukrajnai látogatásáról és az aktuális európai uniós helyzetről is beszámolt a kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában pénteken reggel, de szó volt a gazdasági helyzetről is.

MW

Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban egy korábbi alkalommal

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

– Óvatosnak kell lenni, amikor erről beszélünk. Nehéz felmérni egy ilyen találkozó hatását. Magyarországnak tudnia kell a helyét és a súlyát, ma azonban az a helyzet, hogy nincsen párbeszéd, ami nélkül nehéz elképzelni, hogyan mozdulunk el a béke irányába – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjúban, értékelve a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel történt keddi találkozóját. A miniszterelnök a Magyar Nemzet összefoglalója szerint elmondta, hogy Európa többet tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el, mert az magától nem jön el.

Morális nyomás

– Egyetlen dolgot teszek: elmegyek azokra helyekre, ahol olyan háborús veszély van, amelyek Magyarországra is veszélyesek. Tudunk jó eszköz lenni a békét akaró emberek kezében, hogy egy hosszú úton elindítja a feleket, aminek a vége tűzszünet és béketárgyalás lehet – tette hozzá. Mint jelezte, sajnos még csak a békéhez vezető út első lépéseit tudjuk megtenni.

A miniszterelnök elmondta: miután Európa úgy döntött, hogy bevonódik ebbe a háborúba, a háborúról készült felmérések is a háború részei, tehát manipuláltak. A kormányfő szerint van egy morális nyomás az embereken, hiszen Európa a békéről szól, az emberek úgy érzik, túlságosan sokat várunk Amerikára azért, hogy megteremtse a békét. A miniszterelnök azt is tapasztalta, hogy az emberek aggódnak a háború gazdasági hatása miatt.

– Ha elküldjük a pénzt a frontvonalra, hogyan lesz itt gazdasági növekedés? Hogy fogunk ebből az európai gazdasági helyzetből kilábalni?

– tette fel a kérdést Orbán Viktor. Hozzátette: a béke morálisan is helyes lépés lenne, másfelől a béke sikeressé tenné Európát.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg:

Patrióták Európáért

A Patrióták Európáért uniós pártcsalád megalapításával kapcsolatban elmondta: hétfőn lesz az alakuló ülés, ahol összegyűlnek azok a pártok, amelyek tudják már, hogy csatlakozni fognak, de ezt még nem jelentették be. – Tehát akkor lesz egy listánk, s majd láthatják, hogy nem a levegőbe beszéltem – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor elmondta, hogy nincs olyan kormányfő Európában, aki most ne cserélne vele. Jelezte, hogy Németországban és Franciaországban is nehéz a kormányzó erők helyzete. – Nem volt még példa arra, hogy Franciaországban a jobboldal át tudja törni azt a kordont, amelyben elzárták, és hogy megnyerjen egy parlamenti választást. Egy olyan jelentőségű esemény történik, ami azonnal hatást gyakorol majd az egész kontinensre – értékelte a francia választásokat a miniszterelnök. Kiemelte, hogy Marine le Pen pártja az egész európai parlament legnagyobb nemzeti pártcsoportja lett.

– Jobban állnak a hazafiak, mint látszik. Ide tartozik az olasz kormányzópárt, a legnagyobb, a holland kormányzópárt, itt vagyunk mi, szeptemberben választások lesznek Ausztriában, a Szabadságpárt most vezet. Itt van a cseh Babis, aki már volt miniszterelnök, és ismét ott toporog a győzelem kapujában. A kérdés, hogy mikor lesz választás Csehországban. Itt vannak a belgák. A belga kormány is megbukott, az egyik várható belga kormányzópárt is itt van közöttünk. Ennek

a patrióta csoportnak már most erősebb képviselete van, mint látszódik, s ez idővel egyre inkább láthatóvá is válik majd

– mondta Orbán Viktor.

Kereskedelmi háború is fenyeget

A miniszterelnök úgy látja, kereskedelmi háború réme fenyeget. Mint fogalmazott: abszurd helyzetek vannak. – A bizottság azon döntése, amellyel most büntetővámot vet ki a kínaiakra, állítólag azért jó, mert védi az európai autógyártók érdekeit. Közben az európai autógyártók kézzel-lábbal tiltakoznak. Nekik ez rossz. Az ő nevükben a bürokraták most hoznak egy döntést. Erre a keletiek adnak majd válaszlépést, ez a kereskedelmi háború irányába mutat –  jegyezte meg a miniszterelnök. Hozzátette: 

ha kereskedelmi háború lesz, a Magyarországon termelt árukat nem tudjuk eladni majd.

A miniszterelnök a légi közlekedésben kialakult helyzet kapcsán tűrhetetlennek nevezte, hogy az utóbbi hetekben egyes járatok 18-20 órás késésekkel tudtak csak elindulni. Jelezte, hogy amint megtörténik a reptér kormányzati átvétele, ezzel már nem lesz gond. – Vannak elvárások, amiket a kormány támaszt, és felszólítottam a minisztereket, hogy ezeknek szerezzenek érvényt – tette hozzá.

A benzinárakról szólva Orbán Viktor elmondta, hogy ha egyszer kötnek egy megállapodást a forgalmazókkal, azt be kell tartani, ezért nem tűrik el, hogy az emberek többet fizessenek a benzinért, mint amekkora a szomszédos országok átlagára.

Az interjúnak a benzinárakról szóló részletét itt hallgathatja meg:

Alkalmazkodni kell a háború utáni világhoz

– Vannak biztató jelek. A háború után egy másik világban fogunk élni, mint előtte – fogalmazott a miniszterelnök a gazdasági helyzet kapcsán. Mint mondta, alkalmazkodni kell a háború utáni világhoz. A turizmus kapcsán kiemelte, hogy az a magyar nemzetgazdaság egyik legfontosabb ágazata. – Idén rekordévet zárhat a magyarországi turizmus, ami azért fontos, mert az a legjobb pénz. Idejön valaki, itt elkölti a pénzét, ami aztán itt marad. A repülőtér megvásárlása után tovább erősödhet a turizmus – tette hozzá.

– Mindezzel párhuzamosan elindul az otthonfelújítási-program, és próbálunk olyan megállapodásokat kötni a munkaadókkal, hogy minél több pénz maradjon az embereknél. Továbbra is mindenkinek van lehetősége, hogy munkát találjon itthon – közölte a miniszterelnök, aki azt is hangsúlyozta, hogy az inflációval harcolni kell. 

Ha magas az infláció, legalább jó bérek legyenek

– mondta. Érzékelhető időtávon belül általános helyzetjavulásban bízik a kormányfő.

Az Orbán Viktor által adott interjút itt is meghallgathatja:

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában