Infógrafikával

2024.07.07. 20:00

Kevesebb baleset, kevesebb sérült Vasban – itt a legfrissebb közúti közlekedési statisztika

KÖRKÉP Az idei esztendő első három hónapjában egyetlen személy sem hunyt el közúti közlekedési balesetben Vasban, az országos átlagnál azonban magasabb az ittas vezetők száma vármegyénkben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből.

Vaol.hu

Forrás: VN-archív

A Fókuszban a vármegyék című kiadványban közölt adatok szerint az országban történt balesetek mintegy 2,7 százaléka köthető vármegyénkhez. Mintegy 79 közúti közlekedési balesetben összesen 104-en sérültek meg az első negyedévben Vasban. A Központi Statisztikai Hivatal elemzésében rámutat: mindkét érték jelentősen csökkent az előző év ugyanezen időszakához mérten: előbbi mintegy 20, utóbbi pedig 13 százalékkal. 

 

A balesetek közül 20 végződött súlyos, 59 könnyű sérüléssel, előbbiek száma 6-tal, az utóbbiaké 9 esettel volt kevesebb volt, mint 2023. I. negyedévében. Külön pozitívum, hogy 2024 első három hónapjában egy baleset sem járt halálos sérüléssel, míg egy évvel korábban a számuk öt volt.  

Kiderült, ittas állapotban 9 balesetet okoztak, eggyel kevesebbet, mint egy észtendővel korábban. Az ittas vezetők aránya (11 százalék) így is mintegy 6 százalékkal magasabb vármegyénkben az országosnál. 

A súlyosan sérültek száma (21 fő) tízzel, a könnyebben sérülteké (83 fő) eggyel csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A balesetek túlnyomó része, mintegy 96 százaléka a járművezetők hibájából következett be – jellemzően a sebesség nem megfelelő alkalmazása és az elsőbbség meg nem adása miatt. VN 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában