Csak mértékkel gyűjtögethetnek

Maximum két kiló gombát szedhetnek össze szombattól a gyűjtögetők az állami erdőkben, s azt is kizárólag saját felhasználásra.

Maróthy Andrea

Aki ezt megszegi, 100 ezer forintra büntethetik. Az utóbbi időben  túl sokan éltek azzal a lehetőséggel, hogy az erdőkben ingyen szedhettek gombát vagy gyümölcsöt, ezért az állami erdők ezen terményei nagyon megcsappantak.
A problémát az Erdészeti Igazgatóság egy új rendelettel próbálja megoldani, melynek értelmében korlátozzák a gomba, gyümölcs-és tobozgyűjtést az állami erdőkben.

Szombattól már csak legfeljebb két kilogrammot szedhetnek össze naponta a gyűjtögetők az állami tulajdonú erdei terményekből, s azt is kizárólag saját célra használhatják fel, vagyis tilos ezen termények árusítása.

Kalauz József  gombavizsgáló  szerint a rendelet  nem éri el a célját, mivel a korlátozás személyenként érvényes, s egy három-négy tagú család már komoly mennyiségű gomát, gyümölcsöt, vagy tobozt szedhet össze.

Továbbra is szabadon sétálhatnak az emberek a jó levegőjű állami erdőkben, de a termények gyűjtését szabályozza az új rendelet. Akinél két kilogrammnál több gombát találnak az erdészek, azt 100 ezer forint bírsággal sújthatja a hatóság  árulja el a gombavizsgáló.

Az állami erdőkben szerdett termények árusítása eddig is engedélyköteles volt, csakúgy, mint a magántulajdonban lévő erdők terményei. Ez utóbbiakra nem vonatkozik a korátozás, de továbbra is az erdőgazda vagy a tulajdonos gyűjtési engedélye szükséges a gomba, toboz-, vagy gyümölcsárusításhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!