Gyermekbarát kihallgatószobát adtak át a szombathelyi rendőrkapitányságon

Kedden délelőtt gyermekbarát kihallgatószobát adtak át a szombathelyi rendőrkapitányságon. Fontos, hogy a bűncselekmények gyerekáldozatai ne éljék át újra a traumát.

Bajdó Bettina

Az ünnepség elején Hollósi Gábor  rendőr ezredes, a Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte a megjelenteket, s elmondta: azért a vizsgálati osztályon alakították ki a speciális szobát, mert  itt történnek a vádemelés előtti mozzanatok. Hozzátette, a város önkormányzata kereste meg őket azzal a kéréssel, hogy alakítsanak ki egy ilyen szobát.  

A rendőrségnek  erre nincsen külön anyagi kerete, viszont a dolgozók kreatívak voltak. A szoba berendezéséhez mindenki hozzájárult valamivel, így igazán kellemes légkört teremtettek a gyermekek kihallgatásához. Városi segítséggel nemsokára a technikai berendezés is megérkezik. A rendőrségi eljárás során a traumán átesett tanú vallomását ugyanis videofelvételen kell rögzíteni. A rendőrkapitány annyit még elárult, hogy évi 100 olyan bűncselekmény történik a megyeszékhelyen, melyben 14 év alatti gyermek is érintett.

Dr. Puskás Tivadar polgármester hangsúlyozta: egy rendelet alapján 2014-ig minden megyeszékhelyen lévő kapitányságon lennie kell egy ilyen gyermekbarát kihallgató szobának. Magyarországon jelenleg 15 ilyen  szoba létezik, s most már  Szombathely is büszkélkedhet egy ilyen helyiséggel. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat  is segített a szoba kialakításában, hétfőn a bűnmegelőzési bizottság ülésén 570 ezer forintot szavaztak meg a technikai felszerelés megvásárlásához.

Ágh Péter országgyűlési képviselő szerint fontos, hogy a bűncselekmények gyerekáldozatai ne váljanak még egyszer áldozattá, továbbá a kihallgatás ne okozzon nekik újabb traumát. Egy ilyen szoba pont abban lehet segítség, hogy ne éljék át újra azt, ami velük történt. A törvény szerint a gyermekkorú vallomását pszichológus bevonásával, vagy speciális körülmények között, egy úgynevezett gyermek-kihallgató szobában kell végrehajtani.

Hollósi Gábor hozzáfűzte, nemcsak a gyerekek használhatják majd a szobát, hanem a felnőtt sértettek is. A kamerarendszer megkönnyítheti lelkileg  a tettesek azonosítását. A sértettnek nem kell újra  szembe néznie a feltételezett elkövetőkkel, ugyanis a kamerák segítségével a másik szobából is azonosíthatja a tetteseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!