Program

2 órája

Bélyeget tervezhettek – benéztünk Sárváron az Országos Bélyegkiállítás ifjúsági napjára - fotók

A Sárvár Arénában a gyermekekkel játékosan ismertették meg a bélyegek világát. Szombaton ifjúsági nappal folytatódott a HUNFILA Országos Bélyegkiállítás és 97. Bélyegnap.

Tóth Katalin

Forrás: Cseh Gábor

A mai gyerekek már nem adnak fel levelet, nem járnak postára, nem találkoznak bélyegekkel, így amikor csak lehetőségük van rá, beiktatnak nekik szóló programot is, hogy megismertessék velük a hobbit, mondta el érdeklődésünkre a háromnapos rendezvény ifjúsági napjáról Polgár László, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ) elnöke. Szerinte aki egy bélyeget tanulmányoz, az játékosan tanul is: a történelem, a földrajz, a természettudomány is megjelenik a nyomatokon. A filatéliával kapcsolatos anyagoknál – legyenek bár postabélyegek, levelek vagy képeslapok – emellett lényeges az esztétikum, a rendezettség is. 

Az elnök úgy tapasztalja, aki gyermekkorában találkozik a bélyeggel, az felnőttként is visszatér a hobbihoz, amit akár egy egész életen át lehet folytatni. A felsősök már fogékonyak, ifinek 21 éves korig számítanak szervezetükben a fiatalok. A MABÉOSZ a közösségi médiában országosan meghirdette a kiállítást. Délelőtt is voltak érdeklődők, délután pedig budapesti ifjúsági szakosztályuk tagjai érkeztek.

Bélyegtervet szombat délelőtt a legkisebbek is rajzolhattak – a kiállítási térben elhelyezett asztaloknál telepedett le Kövér Balázs és családja Keszthelyről. A gyerekek közül Ábel (7) repülőgépet, Sára (4) fát, lufit, babát, sárga napocskát rajzolt – szép színes bélyegeket kaptak ajándékba.

Amint várható volt, rendkívül népszerű a helyszínen működő kihelyezett postahivatal, ahol azonnali képeslap- és borítékfeladásra van lehetőség. A gyűjtőket nemcsak a bélyegek, hanem például az ajánlási ragjegyek (az ajánlott küldemények jelzésére szolgáló postai nyomtatvány) is érdeklik, amelyek most három napig elérhetők – ezekért is állt a sor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában