Hollandia–Románia, Ausztria–Törökország

2024.07.01. 13:17

Eb: két keddi nyolcaddöntős meccs

Kedden két mérkőzéssel folytatódik a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntője: Hollandia–Románia (18.00) és Ausztria–Törökország (21.00) mérkőzés szerepel a menetrendben.

Tóth Gábor

Hollandia–Románia (nyolcaddöntő, kedd, 18.00, München)

A románok ugyan csoportelsőként, a hollandok pedig négyesük harmadik helyezettjeként kerültek a 16 közé, de a találkozó favoritja egyértelműen az Oranje. A két csapat eddig 14 alkalommal találkozott egymással, a románok csak egyszer, 2007-ben, egy Európa-bajnoki selejtezőn tudtak diadalmaskodni, ezen kívül 10 holland győzelem és 3 döntetlen a mérleg. Románia közel negyed évszázad után játszik újra nagy tornán egyenes kieséses meccset – a 2000-es Eb negyeddöntőjében Olaszországgal szemben búcsúzott. A gárda legutóbb az 1994-es világbajnokságon Argentína legyőzésével tudott mérkőzést nyerni kieséses szakaszban. A románok leginkább a védekezésüknek köszönhetik, hogy ott vannak a 16 között. De a nagy múltú holland válogatott játéka is egyelőre hullámzó – pedig jó kerettel, merész tervekkel vágott neki a kontinenstornának.

Ausztria–Törökország (nyolcaddöntő, kedd, 21.00, Lipcse)

Ausztria és Törökország mindössze három hónappal a két csapat egymás elleni, rendkívül egyoldalúra sikerült felkészülési mérkőzése után csap össze ismét. A lipcsei mérkőzésre egyértelműen az osztrákok készülhetnek magabiztosabban, egyrészt márciusban 6-1-re kiütötték keddi riválisukat, másrészt az Eb egyik legnehezebb csoportjában sikerült az élen végezniük többek között Franciaországot és Hollandiát megelőzve. Ralf Rangnick együttese a mutatott játéka alapján is egyértelműen esélyesként kezdi majd a meccset – ráadásul a törökök elleni örökmérlege is kedvező, a 17 eddigi összecsapásból kilencet nyert meg és egy döntetlen mellett hetet veszített el. 

Ausztria sorozatban harmadszor, összességében pedig negyedik alkalommal szerepel Európa-bajnokságon. Törökország jól kezdte a mostani tornát, Georgia legyőzése után viszont 3-0-ra kikapott Portugáliától, a zárókörben pedig a hajrában szerzett győztes gólt Csehország ellen. Az utolsó csoportmeccs viszont „áldozattal” is járt, méghozzá talán a lehető legkomolyabbal, ugyanis a csapat egyik legjobbja, Hakan Calhanoglu sárga lapot kapott, így eltiltás miatt ki kell hagynia a nyolcaddöntőt. A török gárda az osztrákokhoz hasonlóan sorozatban harmadik Eb-jén szerepelt, a 2016-os és a 2021-es tornán viszont nem jutott tovább a csoportból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában