Labdarúgás

2024.06.29. 20:40

Somfalvi Csaba: eddig nem kockáztattak az Eb-n - de most majd változik a helyzet!

Véget értek a csoportmeccsek a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, következik az egyenes kieséses szakasz – Somfalvi Csaba, a Haladás korábbi legendás futballistája értékelte az eddig látottakat.

Tóth Gábor

Somfalvi Csaba HVSE-szakosztályvezető - a Haladás legendás futballistája

Fotó: © Cseh Gábor

Somfalvi Csaba több mint 180 NB I-es, és közel 150 NB II-es mérkőzést játszott. A Haladással sok nagy csatát megélt, például pályára lépett két elvesztett kupasorozatban (1992/1993: FTC – a döntőben sérülés miatt nem játszott; 2001/2002: Újpest), ünnepelhetett győztes osztályozót (2004 – Nyíregyházán Somfalvi góljával nyert 1-0-ra a Haladás). Valamint négyszer (!) nyert bajnokságot a másodosztályban a Haladással (1990/1991, 1992/1993, 1994/1995, 2000/2001), egyszer pedig másodikként (2002/2003) sikerült kiharcolni a feljutást a zöld-fehér csapattal. A Rohonci úton kívül még a ZTE és a Pápa mezében szerepelt az élvonalban – de főleg a szombathelyi szurkolók emlékeiben maradt meg a technikás középpályás, látványos góljaival, pazar passzaival, trükkös megoldásaival. És az is biztos, hogy mozgalmas, érdekes időszakban viselte a zöld-fehér mezt.

– Azokkal értek egyet, akik úgy vélik, hogy nem az idei miden idők legszínvonalasabb Európa-bajnoksága – jelezte Somfalvi Csaba, a Haladás VSE labdarúgó szakágvezetője. – De szerintem azzal, hogy véget ért a csoportkör változik a helyzet – emelkedni fog a színvonal, látványosabbak lesznek a meccsek, nagyobb lesz az izgalom. Azt látni kell, hogy eddig alapvetően minden csapat a biztonságra helyzet a hangsúlyt, a stabil védekezésre, a labdabirtoklásra – még a legnagyobbak sem kockáztattak. De ez a szervezett, tökéletes erőnlétet, taktikai fegyelmet megkövetelő modern futball velejárója – vagy hátránya... Kivétel képez szerintem a spanyol és a német válogatott. 

Mindkét csapat próbált futballozni, mindkét gárda felvállalta a támadó focit, mindkettő kiváló képességű játékosokat vonultat fel – akik csapatként is jól működnek. És még egy válogatottat kiemelnék: az osztrák csapatról is csak jót mondhatok. Sokakat meglepett, hogy Ausztria Franciaországot és Hollandiát is maga mögé utasított a csoportban – én azonban hasonló teljesítményre számítottam tőlük. Az osztrák futball nagyon rendbe lett téve az elmúlt években – sajnos előttünk járnak ebből a szempontból. Kiválóan működik az utánpótlásképzésük, működik a felfelé áramoltatás, vagyis a klubok játszatják a fiatalokat. Az osztrák bajnokság is egyre erősebb – tökéletes ugródeszka például a Bundesliga felé. És mint látjuk, a fél osztrák válogatott a német első osztályban játszik – és tényleg játszik, nem a padot koptatja. Úgy gondolom, hogy az osztrákok a törökök elleni nyolcaddöntőt is sikerrel veszik.

– A magyar válogatottban pedig ennyi volt, reális eredményt ért el az Eb-n – vélekedett Somfalvi Csaba. – Sajnos a média, a közvélemény túl nagy súlyt rakott a csapatra, olyan elvárások, célok lettek megfogalmazva, amelyek köszönő viszonyban sem voltak a realitásokkal – és talán ennek a nyomásnak volt köszönhető a Svájc elleni nagyon gyengére sikeredett első félidő. A németek elleni teljesítményük már rendben volt – de látni kell, óriási tudásbeli különbség van egyes német és magyar játékosok között. A skótok ellen pedig becsülettel küzdöttünk, ami három pontot eredményezett – és jó volt néhány napig még számolgatni. Nem kell temetni most a válogatottat – de Rossi mester is látta, hogy mi történt a pályán, elképzelhető, hogy néhány futballista nem kap meghívót a jövőben a mostani keretből. 

De ne feledjük, a válogatott zsinórban harmadszor jutott ki az Eb-re – nem volt ez mindig így. A csapat az elmúlt években folyamatosan fejlődött – annak ellenére is, hogy azért a kulcsemberek közül sokan klubjukban csak epizodisták voltak, és hát nem igen van hátországa a csapatnak, szűk a szakmai stáb merítési lehetősége. Mindezek ellenére a selejtező-sorozatban nagyon szépen teljesített a csapat, csoportelsőként jutott ki az Eb-re. Most egy kicsi megtorpanást érzek, összességében nem tudta a legjobbját nyújtani a társaság – és több fontos játékos, példásul Szoboszlai is elmaradt a legjobbjától. De úgy vélem, hogy fog ez a válogatott még szép pillanatokat okozni a szurkolóknak.

– Ha a végső esélyesre kellene fogadnom, én a spanyol válogatottra voksolnék. Fiatal, motivált, gyors, technikás a csapat – látszik, hogy a fiatalok élvezik a futballt, különösebb nyomás nélkül játszanak. És mint mondtam, tetszik a németek focija is. Sokaknál Franciaország a favorit, én viszont úgy vélem, hogy nem igazán működnek jól csapatként a franciák, ahogyan a belgák és az angolok sem – zárta szavait Somfalvi Csaba.

A beszélgetés még szombaton délelőtt, a nyolcaddöntők rajtja előtt történt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában