Krimi

2 órája

300 kilós, szerelemtől elvakult állatok szaladgálnak az utakon – elkezdődött a szarvasbőgés

Hogyan lehet elkerülni a vadbaleseteket és mi a teendő, ha bekövetkeznek? Mutatjuk a választ.

MW

Egy ilyen hatalmas, 300 kilogrammos állat nagy károkat tud okozni

Forrás: Shutterstock

Fotó: Giedriius

Szeptemberben elkezdődött a szarvasbőgés hazánkban, és nagyjából október végéig tart majd. Ilyenkor az akár több száz kilós, vakon közlekedő négylábúak az autók elé ugorhatnak. A statisztikák szerint Magyarországon csak 2022-ben több, mint 7400 nagyvad pusztult el gépjárművel való ütközés miatt.

Hazánkban a legnagyobb testű kérődző vad a gímszarvas. Egy személygépkocsi 4-4,5 méter hosszú, a súlya 1,5-2 tonna, mégis könnyen totálkárosra törhet, ha összeütközik egy gímszarvas bikával. 

Ez utóbbi ugyanis akár 250 centiméter hosszú, marmagassága 150 centiméter, testtömege pedig 300 kilogramm is lehet.

A,Pair,Of,Red,Deer,Stags,(cervus,Elaphus),Seen,Locking
Ilyentájt kezdődik az udvarlási időszak
Fotó: Keith Hider / Forrás:  Shutterstock

A szarvasbikák a bőgés idején naponta akár 30-40 nősténnyel is párosodhatnak. Nemcsak éjjel, de világosban is minden óvatosságot mellőzve űzik, kergetik őket. Emiatt nagyobb eséllyel találkozhatunk velük, akár lakott területekhez közel is.

Merrefelé vigyázzunk?

A szarvasveszélyre a legnagyobb esély a Dunántúlon van, ugyanis Somogy, Tolna, Baranya és Zala ad otthont a legnagyobb állománynak. A Bakony és vidékének útjain is gyakori a gímszarvas. Most a Duna ártereiből az árvíz miatt a Duna-Tisza vidék erdőségeibe is beköltöztek a nagyvadak, valamint vendégként előfordulnak az ukrán határhoz közeli régiókban is – írja a Közlekedésbiztonság portál nyomán cikkében a Ripost. 

A nagyvadak közül a legtöbb esetben őzzel ütköznek gépjárművek (2022-ben mintegy 5800 ilyen esetet rögzítettek a vadgazdálkodási adattárban), de jelentős azon események száma is, amikor szarvast (közel 1200 eset), illetve vaddisznót ütöttek el (409 eset). További 9 ezer feletti balesetet regisztráltak apróvaddal (nyúl, fácán, fogoly) is, szerencsére ezekben az esetekben általában kisebb károkat szenvedtek a járművek.

Sokba kerülhet a találkozás

A vadgazdálkodási törvény 2023. júliusi módosítása óta a vaddal való ütközésért csaknem minden esetben az autó vezetője a felelős, és ha a vad elpusztult, akkor annak értékét is neki kell megtérítenie. A vadásztársaságok felelőssége elsősorban akkor állapítható meg, ha a vad vadászat, hajtás-űzés során bukkan fel az úttesten, illetve az úthoz túl közel (200 méteren belül) telepítettek etető-itatót a vadak számára, illetve a gyorsforgalmi úton bekövetkező vadbaleset kapcsán jó eséllyel megállapítható a gyorsforgalmi út kezelőjének felelőssége. Amit az autósok tehetnek az az, hogy biztosítást kötnek vadkárra.

A,Deer,Walking,Along,The,Side,Of,The,Road,In
Okóber végéig tart a különösen veszélyes időszak
Forrás: Illusztráció / Shuttestock

Mire figyeljünk?

A rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szerint a leginkább ajánlható módszer ebben az időszakban a figyelem, a fokozott óvatosság és az alacsonyabb sebesség. A nem belátható útszakaszokon mindenképp érdemes a megengedettnél lassabban haladni, és a sűrű bozóttal szegélyezett utak mellett is hajtsunk lassabban, főleg, ha a vadveszélyt tábla is jelzi!

Ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy egy másik is követi, mivel csoportban élnek, ezért ilyenkor mindenképp lassítsunk, álljunk meg. 

szarvas őz autóút
Ha őzet vagy szarvast látunk az úton vagy az út szélén, kapcsoljuk le a távolsági fényszórót, mert elvakítja
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Ha az autónk elé ugrik egy állat, vészfékezzünk, de semmiképp ne rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk meg kikerülni! Éjszaka lakott területen kívül távolsági fényszóróval közlekedjünk, amit kapcsoljunk le, ha őzet látunk, mert elvakítja.

Mi a teendő, ha megvan a baj?

A rendőrség mellett értesíteni kell az illetékes vadásztársaságot is. Ha van biztosításunk, mielőbb jelentsük a kárt a biztosítónak is, ilyenkor csatolni kell a vadászati szerv által kiállított jegyzőkönyvet is. A sérült vadat ne közelítsük meg, mert a még életben lévő állat súlyos sérüléseket is okozhat Az elpusztult állat teteme a vadásztársaságot illeti, elvitele lopásnak minősül.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!