Mi történt?

2 órája

Egis: baleset Budapesten - Megtörténhet Körmenden is?

Az országos sajtóban számos helyen olvashattunk az Egis budapesti gyárában történt hétfői detonációról. Kérdéseinkkel megkerestük az Egis Gyógyszergyár Zrt-t és a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, különös figyelemmel a Vas vármegyei, körmendi üzemmel kapcsolatban.

Gombos Kálmán

Fotó: Szendi Péter

Mi történt pontosan az Egis budapesti gyárában?

Először is szeretnénk tisztázni, hogy a sajtóban több helyen tévesen írtak robbanásról, NEM robbanás történt. Az Egis Gyógyszergyár Zrt. Keresztúri úti telephelyén szeptember 23-án reggel a hatóanyaggyártás során használt egyik oldószer belobbant, amelynek következtében két személy megsérült. A tüzet az üzem dolgozói azonnal eloltották, veszélyes anyag nem került a környezetbe.

Előfordulhat-e a körmendi gyáregységükben is hasonló eset? 

Ahogy írtuk fentebb, a hatóanyaggyártás során történt esetről beszélünk. Körmenden nincs ilyen technológiai tevékenységünk. Ám, hangsúlyozzuk, hogy a baleset körülményeinek kivizsgálása jelenleg is folyamatban van, így egyelőre erről több információt nem tudunk megosztani.

Ha igen, mi a protokoll adott esetben?

Mivel ez a kérdés a körmendi telephelyre vonatkozik, és ahogy írtuk, ott ilyen típusú tevékenység nem zajlik, így a kérdés nem értelmezhető.

Milyen biztonsági intézkedések vannak, amelyekkel a dolgozókat tudják védeni?

Minden gyártás műveleti utasítás tartalmaz egy ún. biztonságtechnikai előírások modult, amelyben írásban is meghatározzuk a biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételeket. A gyártási lapokon minden részműveletnél külön jelzéstalálható, ha az különleges figyelmet igényel, és piktogramok is jelzik a szükséges védőeszközöket, védőruhákat, melyeket kötelező használni.

Ezen kívül minden dolgozó számára rendszeres, kötelező munkavédelmi oktatásokat tartunk, ahol áttekintjük a biztonsági előírásokat és a védőfelszerelések megfelelő használatát. Az új munkavállalók pedig részletes munkavédelmi tréningen vesznek részt, amely magában foglalja a balesetmegelőzési és védelmi rendszereket is. A gyakorlatokon és szimulációkon keresztül felkészítjük őket a lehetséges vészhelyzetek hatékony kezelésére.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is. Ők válaszukban a budapesti központ megkeresését kérték-javasolták. Mint írták, az ő feladatuk a vármegyében jelentkező tűzoltási és műszaki mentési feladatok végrehajtása. Jelen esetben ilyen nem történt. Szerencsére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában