Alig játszik

2 órája

Ha más neve lenne, Szalai már rég kezdő volna (videó)

Tovább tart a magyar válogatott Szalai Attila vesszőfutása. A hátvéd továbbra sem játszik a Hoffenheimben, az Európa-ligában és a Bundesligában nem került meccskeretbe. A volt szövetségi kapitány Csank János szerint Szalai Attila részben a magyarságának is köszönheti, hogy a pályán egyetlen percet sem töltött még a szezonban.

MW

Szalai Attila, a Hoffenheim játékosa

Forrás: DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Fotó: UWE ANSPACH

Marco Rossi kedden hirdeti ki keretét az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre. Légiós sztárjaink közül Gulácsi Péter büntetővédéssel hívta fel magára a figyelmet. Szoboszlai Dominik a Ligakupában pihenőt kapott, de továbbra is a Liverpool alapembere. Csoboth Kevin megszerezte az első gólját a svájc, Vancsa Zalán lejátszotta az első mérkőzését a belga élvonalban – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A legnehezebb helyzetben kétségé kívül továbbra is Szalai Attila van, a Hoffenheim játékosára továbbra sem számítanak a Bundesliga csapatban.

Száz percet sem játszott

Szalai Attila 2023 nyarán 12,3 millió euróért igazolt a Bundesliga élvonalába a török Fenerbahce együttesétől. Az előző szezonban a Hoffenheim játékosaként összesen négy, a téli kölcsönadása után a Freiburgban pedig három mérkőzésen lépett pályára. A 46-szoros magyar válogatott középhátvéd azonban ebben az idényben még kevesebbet volt foglalkoztatva, a Hoffenheim eddigi hét tétmeccséből ugyanis kettőt a kispadon ült végig, ötször pedig a keretben sem volt, s mindössze 95 játékperce van. A 26 éves, játékhiány miatt már Marco Rossi csapatából is kikerült védő szerződése 2027 nyaráig szól a Sinsheim külvárosában található klubnál, amely öt forduló után csak a 16. helyen áll a német bajnokság tabelláján, és az Európa-ligában sem tudott győzelemmel kezdeni. Vasárnap ráadásul úgy vesztette el a csapat a Werder Bremen elleni hazai bajnokit, hogy 12 perc után 3-0-s előnyben volt – ám az emberelőnybe kerülő brémaiak az 50. percre fordítottak. Szalai Attila viszont ezt a drámát és a négy kapott gólt sem a pályáról, sem a kispadról nem nézhette végig – olvasható az Origo oldalán. Szalai Attila esetleg abban bízhat, hogy a gyenge szezonkezdet után távozik a csapattól az amerikai Pellegrino Matarazzo, a helyére érkező, új vezetőedző pedig nagyobb szerepet szán a magyar játékosnak. 

Ha más neve lenne, játszhatna

Csank János az Origo Sportnak Szoboszlai Dominik mellett Szalai Attiláról is beszélt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint pedig a védő helyzete az állampolgárságának is köszönhető.

„Angliában és Németországban nem igazán kedvelik a magyar játékosokat. Ennek részben az az oka, hogy az elmúlt években mindkét ország válogatottját legyőzte Magyarország a Nemzetek Ligájában” – mondta a 77 éves mesteredző, Csank János. 

Nem vagyunk túl szimpatikusak nekik, és egy külföldi edző egy magyar játékossal amúgy is másképp bánik. Szalai Attila jó példa erre. Ha Szalai vezetékneve »Szalaics« lenne, akkor már játszana Hoffenheimben, de legalábbis rendre a keretben lenne

 – árulta el a magyar szakember.

„Ezt én már jó néhány évvel ezelőtt kiszúrtam, hogy a magyarokkal szemben van egy ilyen ellenszenv, nagyjából talán azóta, hogy viszonylag kis országként Puskás Ferencék idejében a világ egyik legjobbja volt Magyarország. A futball pedig mindenhol egy nemzeti sajátosság, sok szurkoló számára szinte maga az élet, és ez tükröződik a focipályákon is” – fejtette ki az edzőként kétszeres magyar bajnok és egyszeres Magyar Kupa-győztes Csank. A Hoffenheim csütörtökön a Dinamo Kijevet fogadja az Európa-ligában, majd vasárnap délután Stuttgart együtteséhez látogat a német Bundesliga hatodik fordulójában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában