Világutazó

2024.06.26. 06:28

A bajánysenyei Mihály Gábor a Föld összes országába szeretne eljutni – 47-ben már járt – fotók

Nyáron Skandináv túrára indul párjával. Mihály Gábor úgy tervezi, egy hónap alatt 10 ezer kilométert tesznek meg és 12 országot keresnek fel.

Horváth László

A harminchat éves Mihály Gábor gyerekkori álma az utazás. Már nagyon korán a térképeket bújta, memorizálta az országokat, az útvonalakat. Szüleivel rendszeresen kempingeztek. Innen jött az utazás vágya, szeretete. Eddig a Föld 47 országában járt. Úgy számol, ha évente 3-5 új célt fedeznek fel, satírozzák ki a saját tárképükön, akkor nyugdíjas korára elmondhatja az összes országban járt. A háborús övezetek sem riasztják vissza.

Gábor
Mihály Gábor úgy tervezi, egy hónap alatt 10 ezer kilométert tesznek meg és 12 országot keresnek fel

Mihály Gábor felségével, Anitával egy hónap múlva, július 20-án ismét útra kelnek.

- Ezúttal Skandináv túrát terveztük – mondta Mihály Gábor, aki Budapesten született ugyan, de a gyerekkorát Bajánsenyén töltötte, itt nőtt fel. Bár, már Ausztriában él, de mindig az Őrség szerelmese marad.  – A 28 nap alatt 12 országot keresünk fel, és mintegy 10 ezer kilométert teszünk meg a lakóautónkkal. Az útvonalat előre összeállítottuk, persze váratlan helyeztek mindig akadnak, ilyenkor improvizálni kell. Eljutunk majd Dániába, Norvégiába, a Baltikum államaiba. Megnézzük a gleccsereket, fjordokat, a vízeséseket, az északi tengerek partjait, a kristálytiszta patakokat. Eljutunk majd a sarkkörön túlra is. Azért választottuk a nyarat, mert ilyenkor szinte sosem megy le a nap. Igaz, a sarki fénnyel nem találkozhatunk, de valamit valamiért. Az utazás folyamatosan nyomon követhető lesz a közösségi oldalamon, és a blogomon, illetve a nyár végén közzéteszek egy videót is. Amit csak lehet, dokumentálok, azt szeretném bemutatni, ahogy az adott országban az átlagemberek élnek.

Mihály Gábor megosztott néhány érdekességet a korábbi utazásairól. A legveszélyesebb helyzet Kenya fővárosában, Nairobiban volt. A szállodát, ahol laktak fegyveres őrök vigyázták. Előre figyelmeztették merre menjenek, és merre ne. Amikor ott jártak egy turistát meg is késeltek. Egyiptomban, a Nílus mentén mentek. Nem ritkán, sőt szinte minden odaléptek hozzájuk kéregetők, „mozgóárusok”.

- Erre az évre, decemberben tervezünk még egy túrát – tette hozzá a Mihály Gábor, akinek az utazás már nem hobbi, hanem életstílus. – Az úti cél az egyesült államok. Repülővel mennek és majd ott autót bérelnek. Körutat tesznek Floridában, eljutnak Georgia államba, és felkeresik Dél-Karolinát. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!