Egyeduralkodó a feldolgozóipar Vas vármegyében

2024.09.08. 15:30

Gyengülő építőipar, erősödő vendéglátás – ezt mutatják a tavalyi ÁFA-bevallások Vasban

Miként alakultak a gazdasági mutatók, mennyiben változott az értékesítési forgalom a 2022. februárjában kirobbant orosz-ukrán háború árnyékában? Többek között erre is választ ad a Nemzeti Adó és Vámhivatal ÁFA-bevallások alapján készített elemzése. Összességében továbbra is a feldolgozóipar az uralkodó Vasban.

Cseh-Egyed Bernadett

Vas vármegyében 2023. év végén  9.853-an tartoztak az áfa hatálya alá, amely közel azonos a bázisévivel. A társas vállalkozások száma némileg csökkent, az adószámos magánszemélyeké és az áfakörös egyéni vállalkozóké kismértékben emelkedett.  

A feldolgozóipar az uralkodó Vasban
A feldolgozóipar az uralkodó Vasban
Illusztráció: Unger Tamás 

A háború árnyékában 

Az elemzésben kiemelik: a térség gazdaságának állapotára hatással voltak a bel- és külpiaci körülmények. A bázisidőszaki adatokat leginkább torzította a 2022 februárjában kirobbant orosz-ukrán háború hatására elszabaduló energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak, szállítási költségek, a háborúval érintett, illetve a szankciókkal sújtott övezetekből származó áruk hiánya okozta időleges fennakadások az ellátási láncokban, valamint az egyre erősödő infláció, a forint árfolyamának volatilitása. Emellett a beszűkült uniós és állami forrásból megvalósuló projektek leállása szintén befolyásolták a vármegyei eredményeket. 

 

A 2023-as általános forgalmi adóbevallások adatai szerint a vármegyei székhelyű vállalkozások üzleti forgalma 2.703,9 milliárd Ft-ot tett ki. Az előző évi értékhez képest stagnálás figyelhető meg, szemben az egy évvel korábbi dinamikus növekedéssel.  

Visszaesett az elektronikai termék gyártása 

Az összértékesítés túlnyomó részét továbbra is a feldolgozóipari vállalkozások adták. 

Ezen belül a legjelentősebb járműipar teljesítménye 7 százalékkal (+32,5 milliárd forint) bővült, míg a legnagyobb volumenű (-22,1 milliárd forint) visszaesés a fafeldolgozás (-20,1%) és a számítógép, elektronikai termék gyártása területén jelentkezett.

 Ezzel egyidejűleg a vármegye kereskedelem, gépjárműjavítás ágazat értékesítése 2 százalékkal (+9,7 milliárd Ft) emelkedett, amelyhez a kis- és a nagykereskedelem egyaránt hozzájárult. Változatlanul a harmadik helyen az építőipar áll 6,1 százalékos részesedéssel annak ellenére, hogy forgalma az egy évvel korábbihoz képest számottevően zsugorodott. 

Vasban a feldolgozóipar értékesítése 5,1 százalékkal csökkent egy év alatt. Ebben szerepet játszott a vegyipar értékesítésnek 12,2 százalékos (-15,5 milliárd Ft) visszaesése, amelyet lényegében egy adózónknál mutatkozó termelés/értékesítés csökkenés befolyásolt. Ezenkívül számottevően, több mint egyötödével  (-10,9 milliárd Ft) redukálódott a fafeldolgozás alágazat hazai eladása is, melyben a piaci hatások nagyban szerepet játszottak. A negatív változást azonban csak részben tudta ellensúlyozni az élelmiszergyártás és a gépgyártás mintegy 12 százalékos gyarapodása. A kereskedelem, gépjárműjavítás szektor részesedése viszont erősödött, forgalmának 3,2 százalékos bővülése következtében. Előbbieknél jóval alacsonyabb, 10,6 százalékos ágazati súllyal bírt az építőipar, melynek teljesítése az EU forrásokból megvalósuló fejlesztések szűkülése miatt szűkült.

Figyelemre méltó, hogy a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás kimagasló, 23 százalékos növekedést ért el, amelyen belül a legnagyobb többletet egy szállodai szolgáltatást nyújtó társaság realizálta.  

Nagy különbség az egyes negyedévekben 

Összességében a 2023. évi áfabevallások adatai alapján a kiemelt mutatók többségében elmaradtak az előző évitől. A vármegye üzleti forgalma közel bázisszinten zárt, miközben az infláció mértéke éves szinten kétszámjegyű volt. Jelentős különbség mutatkozott a negyedévek dinamikája között, ugyanis március végén még lendületes volt a bővülés, amely a következőben közel bázisszintre zsugorodott, sőt az utolsó két negyedében már elmaradt az előző év azonos időszakának eredményétől. Ugyanakkor pozitív változás, hogy a vármegyei vállalkozások fejlesztései – az áfabevallások aggregált adatai alapján – több mint tíz százalékkal felülmúlták a 2022. évit, míg ugyanez országosan bázisszintű volt. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!