Közösségi élmény

2024.09.16. 19:11

Akarsz-e játszani? - A szombathelyi Paizer Aliz női társasjáték kört alakított, teltházas minden alkalom

Női Társasjáték Klubot hirdetett meg a szombathelyi Paizer Aliz és maga is meglepődött, mennyire nagy az érdeklődés. Néhány fős rendezvényekkel kezdtek, azóta pillanatok alatt elkapkodják a szabad helyeket - úgy tűnik, egyre jobban szomjazunk a minőségi közös időtöltésre.

Vaol.hu

Nagyon népszerű Paizer Aliz Női Társasjáték Köre

Fotó: Takács Gergő

A közösségépítés korábban is nagy szerepet játszott az életében. Paizer Aliz a Mozgás Női Körben Szövetség létrehozója nemrég társasjáték esteket hirdetett nők számára. A dolog kinőtte magát, úgy tűnik, nagy igény van az ilyen jellegű kapcsolódásra Szombathelyen. Fiatalok, idősek, különböző élethelyzetben lévő nők nevetnek és gyógyulnak együtt a közösség ereje által. Alizzal beszélgettünk.

Aliz szerint főként a humor tartja össze a Női Társasjáték Kört
Aliz szerint főként a humor tartja össze a Női Társasjáték Kört
Fotó: Takács Gergő

A társasjáték terápiás hatású

VAOL: Hogyan született meg a társasjáték kör ötlete? Volt valami konkrét inspiráció, ami erre késztetett?

Aliz: Tavaly januárban kezdtem el női köröket tartani havi rendszerességgel, majd májusra szembe kellett néznem a saját kapacitásaim határaival: főállás mellett szervezni, készülni, adminisztrálni, lejátszási listát és minikoreográfiát összeállítani túl sok. A minőségből nem szerettem volna lejjebb adni, ezért a nyárra kitaláltam a női kör túrát és a női társasjáték kört, amelyek minőségi együtt töltött időt ígértek különösebb előzetes készülés nélkül. 

Az utóbbinak kitörő sikere volt, kiderült, több társasjáték kedvelő tagja is van körünknek. Ezután a most már fix helyszínünket jelentő társasjáték kávézót üzemeltető srácoknak pedig ezzel a lendülettel írtam, lehetne-e náluk ez az eseménysorozat - ők pedig nagy örömömre pozitívan fogadták az ötletem és az egyre növekvő női körünket.

VAOL: Miért tartod fontosnak a közösségépítést, van előzetes tapasztalatod?

Aliz: Az első női elvonuláson, amelyen 2020-ban volt szerencsém részt venni, megtapasztaltam, milyen a feltétel nélkül elfogadó, befogadó és megtartó női kör. Előtte nem tudtam, hogy ilyen létezhet, így nem éreztem hiányát, de utána igen - hisz a szervezők és résztvevők mind más városokból érkeztek. Viszont kaptam egy csodálatos hátszelet N. Farkas Ritától, akit a városban vélhetően sokan ismernek, így elindíthattam én is a saját női körömet.

A természetemből adódóan szeretek összehozni embereket, programokat szervezni és örömet szerezni. A gimis éveimben például rendhagyó módon jelmezbált szerveztem az osztálytársaim segítségével.

VAOL: Gondoltad volna, hogy ekkora érdeklődés lesz a társasjáték körre, vagy meglepett a siker?

Aliz: Hát amikor legutóbb teltház plusszal mentünk, akkor azért kicsit elkerekedtek a szemeim. De azért alapvetően reméltem, hogy játszani, nevetve és szórakozással időt tölteni sokan szeretnek. Mindig abból indulok ki, hogy nekem mi tetszik/tetszene résztvevőként. 

VAOL: Mit tapasztalsz a résztvevők közötti kapcsolatokról? Hogyan segíti a maga a társasjáték a közösség formálódását?

Aliz: Izgalmas, ahogy szépen lassan nyílnak meg az új résztvevőink. Ha többen, barátnőkkel érkeznek, akkor ahogy a kis csoport szépen lassan beleolvad a nagyba. Úgy látom, minél többször jön valaki, annál lazábban, lelkesebben érkezik, már mintha családi összejövetelekre mennénk, kicsit olyan érzés. Ez igazán szívet melengető, néha azoknál a játékoknál ez tudatosulni is szokott bennem, amikor mindenki egy nagy csoportban játszik. Szerintem ha valakik már mélyültek el közösen valamilyen tevékenységben - akár beszélgetősen, akár gondolkodósan vagy nevetősen, köztük létrejön egy kapocs, amit a közös élmény alakít ki. A játékok erre kiválóak.

Remek a hangulat a társasjáték esteken
Remek a hangulat a társasjáték esteken
Fotó: Takács Gergő

VAOL: Milyen szerepe van a Női Körnek abban, hogy az emberek ellazuljanak, kikapcsolódjanak?

Aliz: A társasjátékkör azért egy jóval oldottabb, egy más minőségű program, mint a klasszikus női körök. Viszont úgy gondolom, hogy kikapcsolni a társasjátékokkal és nevetéssel jobban tudunk, viszont a komolyabb önismereti és gyógyulási folyamatokhoz a hagyományos női körök kellenek. Ha mindkettőben részt veszünk, talán az is feltűnik, hogy a magunkban hordott sérülések és traumák már nem fájnak annyira, könnyebben nevetünk akár rajtuk és magunkon is. De ezt mindenkinek magának kell éreznie, ő hol tart, melyik programba tud kapcsolódni. Természetesen egy terápiás folyamatot se helyettesít a női kör, de remekül kiegészítheti azt.

VAOL: Hogyan látod a közösség fejlődését? Vannak-e olyan tagok, akik különösen mély kapcsolatokat alakítottak ki?

Aliz: Ez olyan csodálatos nekem. Volt alkalom, hogy én betegség miatt nem tudtam részt venni, az egyik oszlopos tagunkat kértem meg, vigye helyettem a kezdőkört, majd bejelentkezéseket kértem a srácoktól az este folyamán. Olyan jó volt olvasni, majd a képeken látni, hogy valamit elindítottam, ami már nélkülem is megy és ennyi ember leli benne örömét! Barátságok, szövetségek formálódtak és én is számos új barátra tettem szert. Na és bár a fiúk hivatalosan nem a körünk részei hiszen nem nők, de nélkülük nem lenne igazi a hangulat. Sokat nevetünk, de azért jönnek fel komolyabb, mélyebb témák, amelyek kibeszélésekor figyelünk rá, hogy mindenki megoszthassa a gondolatait és azt nyitottan fogadjuk, tanácsot csak akkor adunk, ha kérik. Természetesen mindenki annyit beszél és oszt meg, amennyit szeretne. Egymás tiszteletén kívül semmi sem kötelező.

VAOL: Milyen szempontok alapján választjátok ki a játékokat? Mi a legnépszerűbb társasjáték a csoportban?

Aliz: Ez főleg a szakértőink - a fiúk terepe, úgy szoktuk csinálni, hogy minden igényre legyen egy játék - gondolkodós, lelkizős és nevetős is. Hogy ki melyikbe száll be, maga dönti el. 

VAOL: Van-e meghatározott struktúra vagy spontán zajlanak az alkalmak?

Aliz: Van egy kezdő kör - ez a leg klasszikusabb női körös része az estnek, ahol mindenki mond néhány mondatot, ki ő és mit hozott magával majd indul a több kisebb csoportos játék, majd az este vége felé a nagy közös nevetős játék.

Több csoportban is lehet játszani az este folyamán
Több csoportban is lehet játszani az este folyamán
Fotó: Takács Gergő

VAOL: Milyen gyakran találkoztok, és hogyan választjátok meg a helyszínt?

Aliz: Jelenlegi állás szerint havonta, de felmerült, hogy sűrítsünk és kéthetente legyen. A helyszínünk fix, hiszen nagyon szeretjük, jobbat nem is tudnánk kívánni, a kedvenc társajáték kávézónk az. Jófej és profi kiszolgálás, hangulatos tér és isteni italok. Nagyon hálás vagyok, hogy Szombathelyen van ilyen szuper hely!

VAOL: Nyitott a kör új tagok számára? Hogyan lehet csatlakozni, és van-e valamilyen előzetes feltétel?

Aliz: Természetesen mindig örülünk az új arcoknak, a létszám limitált, de a Facebook eseményekbe kitett regisztrációval lehet biztosítani a helyet! Csak nem célszerű sokat gondolkozni, mert a helyek gyorsan fogynak!

VAOL:Milyen típusú emberek szoktak hozzátok csatlakozni? Van-e valamilyen közös vonásuk?

Aliz: Minden nőt szeretettel várunk, aki szeret játszani, nevetni, de néha kicsit mélyebb beszélgetéseket is folytatni. A csapatunk kicsit olyan, mint egy olasz család, hangos, szókimondó és nagyon szórakoztató. Ami mindenképpen közös, hogy mindenki azzal a szándékkal érkezik, hogy pár órára elfeledje búját, baját és jól érezze magát. Szerintem remek a humorunk, nagyon okosak és persze végtelenül szerények vagyunk. Mindezt mondom úgy, hogy nyilván egyáltalán nem vagyok elfogult.

VAOL: Melyik volt a kedvenc momentumod vagy élményed az eddigi társasjáték körök során?

Aliz: Igazából csak egy jelenetet nem tudok kiemelni, beugranak mosolyok, kacagások, összepillantások vannak meg és a családszerű összetartás érzése. Hogy generációtól és élethelyzettől függetlenül ennyi csodálatos nő járt már nálunk és nagyon sokan rendre visszatérnek.

Na meg a hasizomláz másnap a sok nevetéstől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában