Mezőgazdaság

2024.09.09. 07:00

Szójanagyhatalom lesz Vas vármegye? - fajtabemutató Vasszilvágyon

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Öt év alatt több mint duplájára nőtt a növény vetésterülete vármegyénkben, ennek ellenére a termesztése nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Mi kell ahhoz, hogy Vas vármegye szójanagyhatalom lehessen (maradjon?)? Többek között erről is szó esett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Vármegyei Szervezete által megrendezett fajtabemutatón.

A téma aktualitását mi sem bizonyítja jobban, a kánikula és az iskolai évnyitók ellenére vasi gazdák, növényvédelmi szakemberek rekordszámban látogattak ki Vasszilvágyra, ahol az időjárása való tekintettel, rendhagyó módon, szabadtéri bemutatóval kezdődött a program. Ezt követően szakmai előadásokra várták az érdeklődőket.

Jönnek a támogatások

- A sok probléma ellenére továbbra sem kérdés: megéri uniós tagországnak lenni - szögezte le Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese, majd sorra vette a legfontosabb célkitűzéseket. A soha nem látott mértékű, egész Európára kiterjedő gazdatüntetések ellenére nem sikerül csökkenteni az uniós adminisztrációs kötelezettségeket. Szeretnék elérni a brüsszeli döntéshozóknál, hogy agráros kérdésekben a mezőgazdasági termelők dönthessenek; hogy az unión kívülről beáramló árura ugyanazon szabályok és előírások vonatkozzanak, mint belül; továbbá folyamatos a közdelem a minket megillető pénzekért is. Mint ismert, 2027 végéig az agrártámogatásokra nem vonatkozik a jogállamisági vita, addigra jó lenne rendezni ezeket a kérdéseket.

Papp Gergely beszélt a Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális támogatásairól is. Szeptember 1-jéig 38 jogcímen 774 milliárd forintnyi támogatást fizettek ki a magyar gazdáknak, október közepéig pedig várhatóan mindenki megkapja az őt megillető összeget. További pályázatok várhatóak még idén, ilyen többek között a generációváltást támogató csomag.

"Nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik”

A legtöbb országban növekszik, de Magyarországon rekordgyorsan emelkedik a szója vetésterülete - emelte ki előadásában Károlyi Beatrix, a vasi kamara „Szója Assistance” szolgáltatásának szakértője. Megtudtuk: Vasban jelenleg mintegy 16,5 ezer hektáron termesztenek szóját, ezzel Baranyát követően vármegyénk a második a sorban.

Az előadó az idei esztendő kihívásain keresztül mutatta be a növény terméstechnológiáját. Hangsúlyozta: a növény termesztése nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

Idén a szója vetése utáni bő két hónap bővelkedett csapadékban Vasban, aztán július-augusztusban jött a feketeleves. Az eddigi tapasztalatok szerint a korai fajták tűrték jobban a szárazságot és a hőséget.

A szója és az aszály címet kapta dr. Pusztavámi Márton, a NAK vasi elnökének előadása. Bemutatta, az időjárás miként nyomta rá bélyegét a búza és a szója fejlődésére. Elhangzott: a magágykészítésnek kiválóak voltak a körülmények, ahogy a virágzás időszakában is optimisták voltak a várakozásaik. A szaharai meleg hatására azonban megállt a növény fejlődése, a kényszerérés pedig korai, veszteséges betakarításhoz vezetett.

Mi lehet a megoldás?

Tennünk kell valamit! - hangoztatta dr. Pusztavámi Márton. A körültekintő fajtaválasztáson túl a határban az érés gyorsítása, illetve a korai és kíméletes batakarítás; a raktárban a kíméletes szárítás, szellőztetés, mozgatás lehet a megoldás. Ilyen szempontból minden terménynél kényesebb a szójaA szabadtéri fajtabemutatón 18 szójafajtát láthattak a gazdálkodók. A korai fajták rögtön a bemutatót követően betakarításra kerültek. Az aszály ellenére rendkívül jó terméseredményeket mutattak az elsőként learatott parcellák, ami mutatja a jó fajtaválasztás fontosságát. A NAK Vas vármegyei Szervezete „Szója Assistance” csapata által biztosítottnak látszik jövő évi kínálat a legjobb minőségű fajtákból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!