Időjárás

2019.11.25. 13:48

A decemberrel kopogtat a tél Vas megyébe

Kopogott egy kicsit, locsogást kevésbé hozott Katalin idén, vagyis a népi időjárás-jóslásokra nem nagyon hagyatkozhatunk, ha a karácsony időjárására vagyunk kíváncsiak. Novemberben marad a ködös idő, majd a hónapváltás valószínűleg tényleg évszakváltást is hoz.

Bakos Ágnes

A „köd-előrejelzés” szerint Erzsébet napja körül havazhat

Fotó: Unger Tamás

A napokban, ahol derült maradt az idő, ott fagypont alatt mértek két méter magasan is, Szombathelyen viszont 0 és +1 Celsius-fok között voltak a minimumok az elmúlt napokban, csak talaj mentén volt fagy – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Hozzátéve, hogy így november végén éppen átlagosnak mondható amit itt, nyugaton tapasztalhatunk.

A héten sok felhő felettünk, nagy kegynek fog számítani, ha kisüt a nap – így fogalmazott az észlelő. A hónapban mindössze 50 órát és 42 percet sütött eddig a nap, ez még a sokévi decemberi átlagnál is kevesebb, és nem fog gyarapodni a hónap utolsó napjaiban. Ködfelhőket, aztán a hét közepén csapadékot hozó felhőket láthatunk, az érkező csapadék eltart a hét végéig, utána erős lehűlés, ahogy Pétervári Tibor summázta, decemberrel kopogtat a tél. A november végi napokon 10 Celsius-fok körüli maximumok lehetnek. Közben 0 és 5 Celsius-fok között lesznek a minimum értékek. – Katalin se nem kopogott, se nem locsogott – mondta a mai szombathelyi időjárásról. Hiszen úgy tartják a népi megfigyelések, hogy ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, és fordítva. A Szombathelyen tapasztalt és mért időjárás alapján nem lehet egyértelműen következtetni arra, havat, fagyot vagy esetleg enyhe napokat hoz majd az idei karácsony.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!