Időjárás

2024.06.03. 09:46

Grazban biztosan volt tornádó, Gyanafalván esélyes, hogy földet ért a tölcsér

Míg az elmúlt péntek este a tűzoltók számos káresethez vonultak, Gyanafalva (Jennersdorf) térségében különleges természeti látvány volt: tornádóhoz hasonló felhők keletkeztek.

Vaol.hu

Forrás: ORF

A heves esőzések miatt pénteken este és éjszaka folyamatosan kapták a riasztás a tűzoltók Burgenlandban. Több helyen kidőlt kidőlt fák torlaszolták el az utakat. A Tauka járásban (Minihof-Liebau község) a héten már többször fennállt a veszély, hogy a heves esőzés miatt kiönt a patak - írja az ORF.

Pénteken ez be is következett. Mivel a tűzoltóság felkészült, gyorsan elhelyezték a homokzsákokat, és kezdődhetett a szivattyúzás. Így sikerült megakadályozni egy ház elöntését. További tűzoltó beavatkozások voltak többek között (Locsmándon) Lutzmannsburg, Gyimótfalván (Jormannsdorf) és Németbükkösön (Deutsch Bieling).

18 óra körül tornádó gyanúja merült fel Gyanafalván (Jennersdorf). A Skywarn Austria meteorológiai szolgálati hálózat szerint a felhőzet csökkenése II. típusú tornádót jelezett. Kár azonban nem történt. Az egyelőre nem derült ki, hogy a tölcsér földet ért-e. 

A portál tudósítása szerint az bizonyos, hogy Grazban tornádó volt.

A leggyakoribb tornádók ebben az térségben délkeleten és keleten fordulnak elő. Ez azt jelenti, hogy a Grazi-medencétől Burgenlandon át a Bécsi-medencéig, valamint a Waldviertel- és Weinviertel-terület különösen a érintett. A feltételek ott teljesülnek a legjobban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!