Hőség

2024.07.10. 17:35

Forróság van, na de mennyire forró az a forró? - méréseket végeztünk Szombathelyen - fotók

Itt a forróság, ezért elővettük a kis infra hőmérőnket és lemértük, hogy mennyire is forró az a forró. Nem árulunk el nagy titkot: nagyon… főleg ott, ahol nincs árnyék, térkő van vagy kivágták a fákat.

Horváth Balázs

Fotó: Horváth Balázs

A levegő hőmérséklete árnyékban 32.4 fok volt szerdán kora délután Szombathelyen, ahol a többi mérést is végeztük. Elsőként a kertbe mentünk ki, ahol több nagy fa is árnyékot ad, illetve fű van. Nem meglepő módon itt mértük a legelviselhetőbb hőmérsékleteket. A fű a napos részen 36.7 fokos volt, míg az árnyékban csak 28 fokos volt a 32 fok feletti levegőhőmérséklet mellett. 

Ezután az utca felé vettük az irányt, a félárnyékos lépcső hőmérséklete már 40 fok felett volt, de az utcán mértekhez képest ez még semmisé, a napos aszfalton már brutális 54.8 fokot mértünk. A nagyobb, árnyékot adó fák alatt már az aszfalt hőmérséklete is alacsonyabb volt, mindössze 35.2 fok.

Bónuszként megmértük egy fekete színű autó karosszériájának hőmérsékletét is, ami már égési sérüléseket is okoz szinte, ez 66.5 fokos volt.

Mi a tanulság? Ültessünk sok fát, a meglévőket ne vágjuk ki, térkő helyett pedig füvesítsük be valami szárazságtűrő fűvel az udvart. Nem, a műfű nem fű!

Vigyázzunk a kisállatainkra is, a kutyák tappancsa is megéghet a forró aszfalton, ezért lehetőleg kora reggelre és késő estére időzítsük a sétáltatást, ha ez nem megoldható, akkor a kutya mindenképp csak a füves részen sétáljon, ne engedjük a forró aszfaltra!

Kapcsolódó:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!