Ezt jó, ha tudod!

2024.07.09. 11:30

Hőségriadó: egy helyen minden, amit tudnod kell - Vízosztások, klimatizált helyiségek, információk

Harmadfokú hőségriadó rendeltek el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, a vízosztások helyszíneit és, hogy hol találhatunk klimatizált helyiségeket a városban, ahová jártunkban egy kicsit behúzódhatunk hűsölni.

Vaol.hu

Forrás: MW/archív

Fotó: Arpad Kurucz

Vasárnaptól éjféltől érvényben a hőségriadó, a hét első felét követően pedig azt mondhatjuk, a neheze még hátra van. Az időjárási modellek szerint az elmúlt néhány nap csak a felvezetője volt annak a hőhullámnak, ami a következő jó egy hétben vár ránk: akár a 35 fokot is meghaladhatja a hőmérő higanyszála, a lokális záporok pedig csak a fülledtséget növelik.

hőségriadó
Hőségriadó: még hátra van a neheze.
Fotó: Szendi Péter / Forrás: VN/archív

Fontos tanácsok a hőségriadó idejére:

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet - figyelmeztet felhívásában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mindig, de ilyenkor különösen fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra. Ha tehetjük, kerüljük el a megterhelő fizikai munkát és pihenjünk többet. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében viseljenek napellenzős sapkát vagy kalapot.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget jellemzően fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklitúra vagy egyéb aktív pihenési forma mellett dönt a hőségriasztás ideje alatt, gyakrabban tartson pihenőt, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját - írják.

A vízparton is fontos odafigyelni!

Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet, akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

Vizet osztanak az állomásokon

Ahogy arról már beszámoltunk, a hőségriadóra való tekintettel vizet oszt a GYSEV Zrt. a soproni és a szombathelyi állomásokon, naponta 10.00 és 18.00 óra között. A vasúttársaság mindenkinek azt javasolja: vigyen magával utazásukhoz elegendő mennyiségű ivóvizet, folyadékot. Ásványvizet oszt az utasoknak a MÁV-Volán csoport is a pályaudvarokon, nagyobb forgalmú buszállomásokon is. Mint a Mávinform oldaláról kiderül, Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, veszprémi, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók. Az ásványvizet a vasúttársaság naponta 10 és 17 óra között osztja a készlet erejéig és mindaddig, amíg a hőségriasztás ezt szükségessé teszi.

Gál Annabella és kislánya, Amira Szombathelyről a fővárosba, onnan pedig Szegedre tartottak.
Forrás: Szendi Péter

A Volánbusz a héten munkanapokon 12 és 14 óra között a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon oszt ásványvizet: Békéscsabán, Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, tehát az Ady-téren, valamint Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen is.

Ha dolgunk van a városban, itt hűsölhetünk egy kicsit:

A Katasztrófavédelem oldalán közzétették azon helyszínek listáját is, ahol légkondicionált helyiségek várják a hőségben felfrissülni vágyókat. Szombathelyen többek között menedéket kereshetünk a forróság elől a nagyobb hipermarketek közösségi tereiben, a Bejczy István utcai okmányiroda ügyfélterében, de hűsölhetünk a polgármesteri hivatal földszinti ügyfélterében is. A vasi települések légkondicionált helyiségeinek listája ITT böngészhető.

Forrás: Katasztrófavédelem
Forrás: Katasztrófavédelem
Forrás: Katasztrófavédelem

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!