Gondatlan veszélyeztetés

2024.07.11. 13:56

Ítélet született a gyöngyösfalui kalandparkban történt halálos baleset ügyében

A Kőszegi Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte a vádlottakat.

Vaol.hu

Fotó: Wolf Ferenc

A vádirati tényállás lényege szerint 2020 októberében egy osztálykiránduláson lévő gimnázium tanulói közül többen egy Vas vármegyei kalandparkban lévő akadálypályán másztak, illetve a magasban kialakított pihenőn várakoztak, miközben a kalandparkot üzemeltető, valamint a megfelelőségi tanúsítványt kiállító vádlottak foglalkozási szabályszegése miatt egy fa kidőlése folytán balesetet szenvedtek. Az egyik kiskorú sértett a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, a másik diák maradandó fogyatékosságot eredményező sérülést, míg a harmadik tanuló nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett - tájékoztatott a Szombathelyi Törvényszék. 

A bíróság mindkét vádlott bűnösségét megállapította foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, az I. rendű vádlottat 1 év 8 hónap szabadságvesztés-büntetésre, valamint 3 év kalandpark üzemeltetési tevékenységet magában foglaló foglalkozástól eltiltásra, a II. rendű vádlottat 1 év 10 hónap szabadságvesztés-büntetésre és 3 év megfelelőségértékelési tevékenységet - ideértve a megfelelőségértékelési vizsgálatot, a megfelelőségértékelési tanúsítást és a megfelelőségértékelési ellenőrzést is - magában foglaló foglalkozástól eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés büntetéseket fogházban kell végrehajtani.

Az ítélettel szemben a jogorvoslatra jogosultak fellebbezést jelentettek be, a döntés nem jogerős. Az ügyész hosszabb tartamú szabadságvesztés-büntetések, valamin eltiltások érdekében, a vádlottak és védőik pedig felmentésért, továbbá a II. rendű vádlott és védője az ítélet hatályon kívül helyezéséért, illetve a büntetés enyhítésért jelentett be fellebbezést. 

Előzmények:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában