Mentünk, láttunk, vérünket adtuk

2019.07.29. 07:00

Fontos háttérvizsgálatok: fél nap a Markusovszky kórház központi laboratóriumában

A ritka helyek egyike a kórházban, ahol a klasszikus orvos-beteg találkozóra szinte soha nem kerül sor, ám az itt végzett vizsgálatoknak kulcsszerepük van a panaszok hátterében álló betegségek feltárásában. Fél napra kinyílt előttünk a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház központi laboratóriuma, a vizelet- és vérminták, kromoszómák, kivizsgálások terepe. Amit láttunk, megmutatjuk.

Tóth Kata

Az immunkémia részlegen. Subitsné Hartman Judit (hátul) mutatja Tóth Katának, hogyan teszik a mintákat a gépbe

Fotó: Horváth Balázs

A megye fekvő- és járóbeteg alap- és szakellátásának ad teljes körű, klinikai laboratóriumi hátteret az ország egyik legnagyobb forgalmú klinikai orvosi laboratóriuma, a Markusovszky kórház központi la­boratóriuma, ahol különböző berendezések segítségével dolgozzák fel a kapott mintákat, értékelik és dokumentálják a vizsgálati eredményeket, és ahol „a legfontosabb, hogy helyes eredmények szülessenek.” Dr. Hadarits Ferenc fogalmaz így. Tizennégy éve vezeti a labort, azt kérte, reggel 8-ra érkezzünk, mondván, mivel ők biztosítják a jó eredményeket – a szakma szabályai szerint bekapcsolják és ellenőrzik a műszereket –, az minden részlegen a korai órákban zajlik.

És tényleg. Az érkezésünkkor a vizelet-, majd a vérképvizsgálatnál, az immunkémia és klinikai kémia részlegen is a reggeli kontrollméréseket végzik. A vizeletes posztnál Guzmics Ákosné és Bán Lajosné laborasszisztens magyarázzák, amivel a háziorvosok is útnak indítják a pácienst: a reggeli első középsugarú vizeletet kell összegyűjteni a mintavételi csőbe. Vonalkódokkal ellátott csöveket teszünk be az automatába: minden beteg kap egy sorszámot is, úgy azonosítják. Az egyik oldalon bemegy, a másikon kijön a csövekkel teli tároló, a számítógépen ott az eredmény, ami az esetek 90 százalékában helyes.

Ha mégsem, akkor felül kell vizsgálni, korrigálni, mert a gép az emberi szemet nem tudja pótolni. Naponta 5–600 minta kerül a vizeletelemző készülékbe, ami teljesen automatizált. A következő, vérképes posztnál Filipi Gabriella analitikus és szak­asszisztens munkatársa felügyelik a vérképvizsgálatokat és „nézik” a vérsüllyedést. Náluk is minőség-ellenőrzéssel indul a nap, csak azután szabad a pálya: naponta 800–1000 vérmintát vizsgálnak – nyáron talán valamivel kevesebbet, de most is rengeteg munka van, ilyenkor is járnak az emberek vérvételre. Egy óra alatt 120 vérképet képes analizálni az automata. Persze egy mérés nem mérés – itt is ellenőrizni kell a paramétereket.

Az immunkémia részlegen. Subitsné Hartman Judit (hátul) mutatja Tóth Katának, hogyan teszik a mintákat a gépbe
Fotó: Horváth Balázs

Ha olyan eredményt látnak, ami nem megfelelő, megnézik újra. Ha pedig a vérminta alvadékos, hozzá sem nyúlnak, meg kell ismételni a vérvételt. Az utolsó lépésben a laboratóriumi szakorvos is ellenőrzi az eredményeket, egyesével. Összeveti az ugyanilyen korábbi, valamint a jelenleg végzett többi eredménnyel, és akkor küldi a vizsgálatkérő felé, ha mindent elfogadhatónak talált. Minden napot minden területen karbantartással zárnak.

A harmadik blokk az immunkémiáé: a még bonyolultabb, modernebb vizsgálatok helyén Subitsné Hartman Judit analitikus elmondása szerint zömmel az endokrin (belső elválasztású) mirigyek termékeit határozzák meg. Ezek olyan kis molekulákat, hormonokat termelnek, amelyek az egész szervezet működését befolyásolják. Egyik fő feladatuk a pajzsmirigy-diszfunkció kivizsgálása, de sok munkát ad a férfi és női nemi hormonok meghatározása, a meddőségi kivizsgálás is. – Az orvosnak iránydiagnózisa van egy kérdőjellel, ahhoz rendel vizsgálatokat.

Mi ezt, ha kell, kiegészítjük, a laboratóriumi dolgozók, látva az eredményt, irányt határoznak meg, újabb vizsgálatot adnak hozzá, és az orvos komplett véleményt kap a kialakulóban lévő betegséggel kapcsolatban. Az immunkémiának van egy izotópos része is, illetve egy kézi technikával készülő része is. Ott specifikusan antitesteket, autoimmun betegségek antitestjeit határozzák meg, amelyek még kisebb molekulák. Nagyon kis mennyiségekkel dolgoznak, éppen ezért nem gyorsak. És nem nagy mintaszámmal: naponta mintegy kétszázzal, egy mérés leg­alább húsz percet igénybe vesz, egy nőgyógyászati hormonkivizsgálás negyvenet. Tumormarkerekkel, a női és férfi hormonok vizsgálatával is foglalkoznak gyomor- és bélrendszer, a petefészek, ­vas-, folsav-, B12-, PSA-szint meghatározásával – a különböző, mért szintek tájékoztatnak, hogy az elváltozás tumoros-e vagy sem. Minél ritkább és bonyolultabb vizsgálatot kérnek tőlük, annál időigényesebb a feladatuk. Míg a vizelet- és vérvizsgálatot két műszakban, az endokrin vizsgálatokat csak nappal végzik.

Dr. Hadarits Ferenc, a laboratórium vezetője „validálás” közben
Fotó: Unger Tamás

Éjszaka sürgősséggel a terhesség kivizsgálására, a béta-hCG-szint meghatározására van lehetőség: a méhen kívüli terhesek életveszélyes állapotban vannak, ami azonnali műtétet tesz szükségessé, ezért. A másik, ügyeleti időben is elvégzendő vizsgálat a digoxin-szint (egy gyógyszer) meghatározása annak megállapítására, hogy a vérben a digoxin koncentrációja a terápiás tartományban van-e, vagy toxikus szintet ér el. Tavasszal előfordul, hogy a sürgősségire kerülnek be páciensek mérgezéses tünetekkel: a májusi gyöngyvirág ugyanezt az anyagot tartalmazza.

Legbelül Tornyos Tímea fogad bennünket: ő az egyik felelőse a klinikai kémiai vizsgálatoknak, amelyek számos területet ölelnek fel. Ide tartoznak a vérből történő enzimvizsgálatok (például a hasnyálmirigy enzimjei), a kiválasztó szervrendszer anyagcseretermékei, különböző ionok (nátrium, kálium, klorid). A csontbetegségek, csontritkulás vizsgálatánál a kalcium-, foszfát- és D-vitamin-szint ellenőrzése az elsődleges terület. Lecentrifugált vérből, a leggyakoribb mintából, a felülúszóból (ezt nevezzük szérumnak) végzik a vizsgálatokat. Technikailag különböző módon és gépekkel, nagy teljesítményű automatákkal és szoftverrel, amely több hónapra visszamenőleg tárolja az adatokat. Tímea azt mondja, olyan munka ez, amelyben van egy kis hibakeresés is. Jó érzés, ha sikerül megoldani.

És hogyan másként tudnánk igazán prezentálni, hogy mi zajlik a laboratóriumban, ha saját magunkat nem vetnénk alá a procedúrának? Ezen a ponton a többes helyett indokolt az egyes szám: fotón dokumentálni kell a történéseket, a kolléga megmenekül. E sorok írója viszont hagyja magát megszúrni. Szerencse, hogy a földszinti vérvételi helyen mindenki profi vérvevő. Nap mint nap a beutalóval érkező járóbetegek vérvétele zajlik itt, de úgynevezett terheléses vizsgálatokat is végeznek (vércukorterhelés) és speciális vérvételeik is vannak. Az enyém sikeres – Horváthné Hende Enikő laborasszisztens fájdalommentesen végzi. – Kicsit vékony – mondja, és mielőtt azt hinném, rám gondolt, esetleg a véremre, kiderül, hogy a vénám az.

Horváthné Hende Enikő laborasszisztens fájdalommentesen veszi le a négycsőnyi vért
Fotó: Horváth Balázs

Név és születési adatok kerülnek a csövekre, Enikő kicsit forgatja őket, hogy ne legyenek alvadékosak. Óránként mennek le hozzájuk az első emeletről, a laboratóriumból, vérekért. Ha gyors eredményre van szükség, a sürgős laborba Horváth Andráshoz kerülnek a minták, ahogy soron kívül az enyém is. Amíg elkészül, a 3. emeleti citogenetikai részlegen csengetünk, ahol a vizsgálatok nagy része a magzati kromoszóma-rendellenességek kiderítésére irányul. Ahol kettő vagy több spontán vetélés vagy elhalt magzat volt, a kivizsgálás része a házaspár perifériás vérből történő kromoszómavizsgálata a szerkezeti rendellenességek kizárása érdekében.

Ezenkívül magzatvízből (amnion-folyadékból) végeznek vizsgálatokat: tenyésztéssel derítik ki az esetleges magzati kromoszóma-rendellenességeket. És bizonyos hematológiai betegségek is járhatnak kromoszóma-elváltozásokkal. Az ilyenkor szükséges, csontvelőből történő kromoszómavizsgálat is náluk történik, hozzásegítve a klinikusokat a diagnózishoz. Hetente egyszer genetikai tanácsadás is zajlik.

 

Amikor visszaérünk az 1. emeletre, az „alvadásos szobában” Szabó Imréné Marika mutatja a kinyomtatott eredményt: szerencsére a kapott érték jó. Végül kezemben a teljes vérkép – rövidítésekkel, adatokkal, rengeteg számmal és nem kevés csillaggal. A fehérvérsejt- és vörösvértestszám, az alacsony hemoglobin- és hematokritérték és a vörösvértestek térfogatának nagyon alacsony értéke Hadarits főorvos értékelése alapján leggyakrabban vashiá­nyos vérszegénységet jelez, ez magyarázza a régóta tartó fáradékonyságot. A vaspótlás nehéz, de van segítség, hosszabb távon érdemes rendezni a helyzetet. Három hónap múlva kontrollt javasol. Még visszajövünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában