Átszakadt a gát

2 órája

14 évvel ezelőtt ezen a napon történt a vörösiszap-katasztrófa - Drámai visszaemlékezés videókkal

Napra pontosan tizenegy éve, 2010. október 4-én következett be Magyarország eddigi legsúlyosabb, tíz halálos áldozatot követelő ipari vörösiszap-katasztrófája.

Vaol.hu

"Négy ember meghalt, három embert még keresnek, 123-an kerültek kórházba a hétfő délelőtt történt kolontári ökológiai katasztrófája nyomán. Egymillió köbméter vörösiszap ömlött ki az ajkai tározóból, több ezer embert, egy 40 négyzetkilométeres területet veszélyeztetve. A kormány Vas megyében is vészhelyzetet rendelt el" - írtuk meg 14 évvel ezelőtt a vaol.hu-n.

vörösiszap
 Tíz halálos áldozatot követelt a vörösiszap-katasztrófa
Forrás: VN-archív

Tizenegy éve ezen a napon, a déli órákban történt meg minden idők eddigi legnagyobb ipari vörösiszap-katasztrófája Magyarországon. 

Ekkor szakadt át a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyárához tartozó X. számú zagytározójának gátja, amelyből az erősen lúgos, maró vörösiszap ömlött ki, amely majdnem 35 kilométer per órás sebességgel zúdult Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településekre.

Október 8-án hajnalban hivatalosan már ötre emelkedett a halálos áldozatok száma, miután a veszprémi kórházban belehalt sérüléseibe egy 81 éves férfi, délután pedig megtaláltak két újabb, korábban eltűntté minősített áldozatot. Október 11-én találták meg az utolsó eltűntként nyilvántartott személy holttestét. Október 13-án és november 5-én, egy hónappal a katasztrófa után egy-egy újabb sérült hunyt el a kórházban, velük végül tízre emelkedett a katasztrófa áldozatainak száma.

A felelősök keresése a tragédia után azonnal elkezdődött. Eredetileg tizenöt ember, köztük B. Zoltán, a műszaki és a kereskedelmi igazgató, az üzemvezető, a környezetvédelmi felelős és a diszpécser ellen emeltek vádat halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt 2012 elején, ám négy évvel később a Veszprémi Törvényszék az összes vádlottat felmentette. A határozatot a Győri Ítélőtábla 2017 februárjában hatályon kívül helyezte, két évvel később az új eljárásban

első fokon a tizenöt vádlott közül tíz bűnösségét mondta ki, közülük az egykori vezérigazgatót és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő, hatot felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, egy pénzbüntetést, egy pedig megrovást kapott.

A 2019. december 13-án megszületett jogerős ítéletben a Győri Ítélőtábla hét vádlott esetében súlyosította az elsőfokú ítéletet, három vádlottat letöltendő szabadságvesztéssel sújtott. Az egykori cégvezetők felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúrián, amely 2020 novemberében ítéletet hozott: börtönben maradnak a felelősök.

A büntetőper 2022. június 13-án az Alkotmánybíróságon zárult le: az alkotmánybírák ugyanis elutasították az elsőrendű vádlott, B. Zoltán, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatójának alkotmányjogi panaszát, akit az ítélőtábla korábban négyévi szabadságvesztésre ítélt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában